Clicky


Bondscoach Ronald Koeman in ziekenhuis met hartproblemen

Bondscoach Ronald Koeman in ziekenhuis met hartproblemen
03-05-2020 19:06 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal is zondagavond in het ziekenhuis opgenomen na klachten over pijn op de borst. De 57-jarige oud-international heeft inmiddels een hartkatheterisatie ondergaan. Volgens zijn management is dat goed verlopen.

Koeman mag maandag naar huis. Hij zal de komende dagen rust nemen.

Hartkatheterisatie is een verzamelnaam voor verschillende ingrepen waarbij katheters worden gebruikt, meldt de website van de Nederlandse Hartstichting. Katheters zijn dunne slangetjes van enkele millimeters dik. Daarmee kan de arts via de bloedvaten in het lichaam bij het hart komen.

Tijdens een hartkatheterisatie worden het hart en de kransslagaders van binnen onderzocht. Kransslagaders zijn de bloedvaten die zorgen voor de toevoer van zuurstof naar het hart. Ook kunnen verschillende metingen gedaan worden en kunnen functies van het hart worden onderzocht. Bijvoorbeeld functies van de hartkleppen, de pompfunctie van het hart en hartritmestoornissen.

Volgens De Telegraaf werd Koeman per ambulance met spoed vanuit zijn woonplaats naar het ziekenhuis vervoerd. Daar stond een team van specialisten klaar om hem op te vangen en te behandelen. Volgens zijn echtgenote Bartina maakt haar man het naar omstandigheden weer redelijk.

De KNVB reageerde met een kort berichtje op de eigen website, gebaseerd op de mededeling van het management van Koeman. "We wensen Ronald veel sterkte en beterschap", voegde de voetbalbond toe.

Koeman fungeert sinds februari 2018 als bondscoach van Oranje. Hij volgde Dick Advocaat bij het Nederlands elftal op. Oranje speelde onder leiding van Koeman op 19 november 2019 voorlopig de laatste interland. Nederland versloeg Estland in Amsterdam met 5-0 in de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd. Daarna moest echter het EK 2020 met een jaar worden uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, waardoor ook de nodige oefeninterlands van Oranje werden geschrapt.

De eerstvolgende duels van het Nederlands elftal staan voor begin september op het programma. Het gaat om twee thuiswedstrijden, tegen Polen en Italië, in de Nations League. Ook het doorgaan van deze duels is door de coronapandemie echter onzeker geworden.