Transport Online - Zwitsers eisen kostenbesparingen in ruil voor steun Lufthansa

Zwitsers eisen kostenbesparingen in ruil voor steun Lufthansa

Zwitsers eisen kostenbesparingen in ruil voor steun Lufthansa
03-05-2020 14:49 | Coronavirus | auteur ANP/BLOOMBERG

BERN - De Zwitserse regering eist dat luchtvaartconcern Lufthansa de kosten bij zijn dochtermaatschappij Swiss International Air Lines met bijna 20 procent verlaagt. Het is een van de voorwaarden die het land stelt voor de toegezegde overheidssteun.

Dat zei Serge Gaillard, directeur van de taskforce voor luchtvaart van het Zwitserse ministerie voor Financiën, in een interview met SonntagsZeitung. Zwitserland schiet het noodlijdende Lufthansa te hulp met 1,3 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan kredietgaranties. Daarnaast zien de Zwitsers erop toe dat Lufthansa de luchthaven in Zürich in stand houdt als een van zijn belangrijke verkeersknooppunten.

Het Duitse Lufthansa waarschuwde eerder deze maand dat de kas leeg dreigt te raken zonder overheidssteun. Onder andere het terugbetalen van vanwege de coronapandemie gecancelde vluchten zorgt voor een uitstroom van miljarden euro's.

In België eist de regering naar verluidt ook harde garanties in ruil voor steun aan Lufthansa-dochter Brussels Airlines. Premier Sophie Wilmès vroeg het concern in een brief om gedetailleerde groeiperspectieven voor Brussels Airlines op luchthaven Zaventem, meldde De Tijd dit weekend. Volgens de zakenkrant mikt de regering ook op vetorecht bij beslissingen over belangrijke thema's zoals de bestemmingen en de ontwikkeling van de vloot.

In Duitsland wordt ook nog onderhandeld over een steunpakket. Persbureau Bloomberg meldde vorige week op basis van ingewijden dat de Duitse regering een belang in Lufthansa wil nemen. Het concern zelf ziet weinig in een omvangrijk overheidsbelang, zei topman Carsten Spohr eerder. Hij vreest te veel invloed van regeringen op de bedrijfsvoering.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions