Clicky


Kim Jong-un voor het eerst in weken weer gezien

Kim Jong-un voor het eerst in weken weer gezien
02-05-2020 00:15 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

PYONGYANG - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is voor het eerst in twintig dagen weer in het openbaar gezien. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Kim zou met ernstige gezondheidsproblemen kampen en zich daarom hebben teruggetrokken. De afgelopen weken werd veel gespeculeerd over de toestand van de Noord-Koreaanse leider.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bezocht Kim zaterdag (lokale tijd) een nieuwgebouwde mestfabriek ten noorden van hoofdstad Pyongyang. Daar zou voor hem zijn gejuicht. Andere media hebben het bericht van KCNA nog niet kunnen bevestigen.

Kim liet zich vorige maand niet zien op de belangrijkste Noord-Koreaanse feestdag op 15 april. Dan wordt stilgestaan bij de geboorte van zijn grootvader Kim Il-sung, de Noord-Koreaanse vader des vaderlands. De afwezigheid van Kim gold als zeer ongebruikelijk en leidde tot speculatie dat hij misschien ernstig ziek is of zelfs is overleden.

Noord-Koreaanse media berichtten eerder wel dat de leider diplomatieke brieven stuurt, maar traden niet in detail over waar hij zich bevindt.