Clicky


FVD straft zes leden om 'onacceptabele' whatsappjes

FVD straft zes leden om 'onacceptabele' whatsappjes
01-05-2020 16:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Forum voor Democratie heeft drie leden uit de partij gezet omdat zij "volstrekt onacceptabele" whatsappjes hebben gepost in appgroepen van FVD'ers of leden van zijn jongerenafdeling. Drie anderen zijn geschorst, laat de partij weten. FVD onderzocht de appgroepen omdat eerder deze week aan het licht kwam dat daarin rechts-radicale en antisemitische uitlatingen werden gedaan.

De meeste appgroepen vielen niet onder verantwoordelijkheid van FVD of jongerenafdeling JFVD, beklemtoont de partij. "Wij hadden hier geen zicht op en wisten er derhalve niet van."

De deelnemers die berichten hebben verstuurd die niet door de beugel kunnen, zijn "waar mogelijk geïdentificeerd". Ze hebben de gelegenheid gekregen zich te verweren, maar zes leden heeft dat niet gebaat. Drie zijn geroyeerd, drie geschorst. Enkele anderen die zich aan het bedenkelijke whatsappverkeer hebben bezondigd, zijn geen lid en zijn daarom niet bestraft.

HP/De Tijd drukte woensdag whatsappverkeer af met een extreemrechts en soms antisemitisch karakter. Bezorgde leden zeiden daarvan ook melding te hebben gemaakt bij het hoofdbestuur van de partij. JFVD wilde de leden achter de gewraakte berichten aanvankelijk niet royeren, en ook FVD reageerde in eerste instantie niet als "gedachtenpolitie" te willen optreden. Toen het nieuws veel verontwaardiging losmaakte, stelde FVD een onderzoek in.