Transport Online - China veroordeelt journalist Chen Jieren tot vijftien jaar cel

China veroordeelt journalist Chen Jieren tot vijftien jaar cel

China veroordeelt journalist Chen Jieren tot vijftien jaar cel
01-05-2020 11:14 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PEKING - Een Chinese journalist is tot vijftien jaar veroordeeld, nadat hij beschuldigd werd van het bekritiseren van de heersende Communistische Partij. Dat maakte de rechtbank die het vonnis velde bekend in een verklaring.

Chen Jieren werd door justitie in de provincie Hunan veroordeeld wegens "provocatie en het veroorzaken van moeilijkheden, afpersing, illegale bedrijfsvoering en omkoping". Ook kreeg hij een boete van 7 miljoen yuan (ongeveer 900.000 euro).

Mensenrechtenorganisatie CHRD riep Peking in een verklaring op de journalist onmiddellijk vrij te laten. "De zware sanctie die aan de heer Chen wordt opgelegd, geeft een duidelijke waarschuwing aan onafhankelijke bloggers en burgerjournalisten."

De Chinees werkte in het verleden volgens CHRD onder meer voor staatskrant People's Daily. Volgens de organisatie ter bescherming van journalisten CPJ hield hij een blog bij waar hij kritische stukken plaatste over de Communistische Partij. In 2018 zou hij kort zijn opgepakt nadat hij een artikel publiceerde waarin hij lokale functionarissen van corruptie beschuldigde.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,326

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions