Clicky

 
Transport Online - Zorgen over lichte toename ziekenhuisopnames Brabant

Zorgen over lichte toename ziekenhuisopnames Brabant

Zorgen over lichte toename ziekenhuisopnames Brabant
30-04-2020 16:42 | Coronavirus | auteur ANP

TILBURG - Brabantse ziekenhuizen zien het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus de laatste dagen weer wat stijgen. "Dat baart ons veel zorgen", zegt een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). "Veel mensen lijken te denken: het is over, we kunnen weer de hort op. Maar de strijd is nog niet gestreden."

Woensdag werden 80 nieuwe patiënten opgenomen met longklachten die duiden op het coronavirus, of bij wie het virus al was geconstateerd met een test. Sinds zaterdag, toen het om 61 mensen ging, is er weer een licht stijgende lijn.

Het aantal nieuwe opnames is overigens nog wel een stuk lager dan eind maart. Op 23 maart registreerden ziekenhuizen in de provincie liefst 280 nieuwe patiënten. NAZB wijst er echter op dat een vermindering van het aantal coronapatiënten hard nodig is om de reguliere zorg weer goed op te starten. "Alleen al hier in Brabant wachten 45.000 patiënten nu op hulp", zegt de woordvoerder. Ook de druk op zorgpersoneel is zeer groot.

Donkere wolk

De ziekenhuizen manen iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen te houden, zoals afstand bewaren tot anderen en vaak de handen wassen. "Prima als mensen de deur uitgaan, maar houd wel die anderhalve meter afstand aan", zegt de woordvoerder van NAZB.

Voorzitter van het netwerk Bart Berden, tevens bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, ziet "een donkere wolk" boven de zorgsector in Brabant. Ook Limburg en Zuid-Holland kunnen het volgens hem nog moeilijk krijgen als er een tweede coronagolf komt. Berden maakt zich zorgen over zijn personeelsleden. "Die kunnen deze prestatie niet nog een keer leveren", verwoordde hij zijn vrees in een interview met radioprogramma 1 op 1, op NPO Radio 1. "Een tweede piek zal veel ongunstiger verlopen, die kunnen wij niet zomaar aan."

Scherpe keuzes

De ziekenhuisvoorzitter zegt dat er "een rantsoen zal moeten komen op zorg". Hij bedoelt dat ziekenhuizen scherpe keuzes moeten maken. Zo zouden bijvoorbeeld controles na operaties geschrapt kunnen worden. Er zit ook een ethische kant aan: "Geef je de zorg aan coronapatiënten voor wie de uitkomst niet zeker is, of geef je die aan een patiënt voor wie de prognose zeker gunstig is?"

Volgens Berden is het zeker nog geen tijd om de "intelligente lockdown" te beëindigen, meer eropuit te gaan of bijvoorbeeld kapperszaken te openen. Dat de basisscholen weer opengaan, is volgens hem wel "een heel verstandige keuze". Wat hem betreft is overtuigend bewezen dat kinderen slechts een klein risico op besmetting lopen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,635

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions