Transport Online - Winst Shell onder druk door olieprijzen en crisis

Winst Shell onder druk door olieprijzen en crisis

Winst Shell onder druk door olieprijzen en crisis
30-04-2020 08:56 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Olie- en gasbedrijf Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal zien halveren. De onderneming had last van de dalende vraag als gevolg van de coronacrisis en de gezakte prijs van olie. De winst van Shell kwam 53 procent lager uit op 2,9 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van vorig jaar hield Shell onder de streep nog 5,3 miljard dollar over.

De productie van de fossiele brandstoffen door het Nederlands-Britse bedrijf daalde evenwel nauwelijks. Die lag 1 procent lager dan een jaar eerder.

Shell heeft stappen genomen om de kosten te beperken en verlaagde de investeringen. Het bedrijf beloont zijn aandeelhouders zoals gebruikelijk met een dividend, maar verlaagde de driemaandelijkse uitkering wel naar 0,16 dollar per aandeel. Dat deed het bedrijf vanwege "het risico op een langdurige periode van economische onzekerheid, zwakkere prijzen, hogere volatiliteit en onzekerheid over de vraag" naar olie en gas. Door de coronacrisis en de lockdown in veel landen is de vraag gekelderd.

Eerder had Shell ook al besloten om de volgende tranche van een aandeleninkoopprogramma niet door te zetten. Het bedrijf zegt dat het belonen van aandeelhouders een belangrijk onderdeel blijft van de financiële basis van Shell. Zodra de omstandigheden het toelaten zal de olie- en gasreus daarom de aandeelhouders weer meer gaan belonen.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen