Clicky

 
Transport Online - Airbus zag miljarden verdwijnen in eerste kwartaal

Airbus zag miljarden verdwijnen in eerste kwartaal

Airbus zag miljarden verdwijnen in eerste kwartaal
29-04-2020 08:33 | Coronavirus | auteur ANP/BLOOMBERG

TOULOUSE - Vliegtuigbouwer Airbus zag in het eerste kwartaal 8 miljard euro wegvloeien ondanks kostenbesparende maatregelen. Het merendeel daarvan was als gevolg van de coronacrisis, al moest Airbus ook 3,6 miljard betalen aan een schikking in een zaak over omkoping.

De volgens topman Guillaume Faury 'ernstigste crisis in de luchtvaart ooit' zorgde ervoor dat de omzet van Airbus uitkwam op 10,6 miljard euro tegen 12,5 miljard euro een jaar eerder.

Het bedrijf leverde 122 vliegtuigen af wat een kwart minder was dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Wel kwamen er bestellingen voor 290 vliegtuigen binnen waardoor het orderboek voor lijnvliegtuigen nu 7650 toestellen bevat.

Ook het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) halveerde, tot 281 miljoen euro. Netto was er een verlies van 481 miljoen euro, terwijl er vorig jaar nog 40 miljoen euro winst in de boeken ging. Onder meer een afschrijving op een samenwerkingsverband met communicatiebedrijf OneWeb dat via een netwerk van satellieten internet wilde gaan aanbieden maar in geldproblemen kwam, was daar debet aan.

Faury benadrukt dat het bedrijf ernaar streeft om te overleven zonder staatssteun. Hij zei ook dat klanten en leveranciers van Airbus zoveel mogelijk hulp nodig hebben. De crisis raakt alle regio's van de wereld en alle industrieën tegelijkertijd, dus de rol van regeringen is duidelijk cruciaal", aldus Faury. "Een van de grootste risico's voor ons is dat leveranciers failliet gaan. "

De Franse minister van Financiën Bruno le Maire benadrukte dat Parijs klaar staat om Airbus bij te staan op het moment dat het nodig is. Ook zei hij dat luchtvaartbedrijf Air France-KLM een goede klant van Airbus moet blijven.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden