Clicky

 
Transport Online - Koning: 'Bijzonder: op afstand van elkaar toch een eenheid'

Koning: 'Bijzonder: op afstand van elkaar toch een eenheid'

Koning: 'Bijzonder: op afstand van elkaar toch een eenheid'
27-04-2020 10:26 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - "Hoe bijzonder is het dat het gelukt is om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen. En zo de basis te leggen voor velen." Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een korte toespraak op tv wegens Koningsdag.

"Koningsdag-thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de aller-, allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken. Zodat u later zich altijd zult herinneren hoe u thuis en toch samen deze dag heeft beleefd."

Koningsdag heeft dit jaar een totaal ander karakter. De nationale viering in Maastricht werd geschrapt en de nationale feestdag wordt vanuit huis of vanaf het balkon gevierd.

De koning sprak zijn teleurstelling uit dat het bezoek aan Maastricht wegens het coronavirus niet door kon gaan. "Maar wat in het vat zit, verzuurt niet", aldus de koning. Graag had hij gezien dat op "grachten, pleinen en straten massa's mensen op de been" zouden zijn en dat Nederland "helemaal uit zijn dak" ging, "uitbundig feestvierend". "Maar dat heeft niet zo mogen zijn", aldus Willem-Alexander.

"Ik kan mij heel goed voorstellen dat velen van u gehoopt hadden op meer bewegingsvrijheid na morgen. Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar. Maar het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag", sprak hij het land bemoedigend toe, omringd door zijn gezin in Huis ten Bosch. "We doen het voor ons zelf, maar ook ter bescherming van de zwakkeren in de samenleving. En om de zorgprofessionals na vele weken van uiterste inspanning wat rust te gunnen."

Ook is deze maandag een dag voor feest, zei de koning. "Koningsdag-thuis. Hopelijk een onvergetelijke dag. Geniet ervan. Op afstand, maar samen. En, blijft gezond."

Om 16.00 uur sluit de koning de viering nog af door het glas te heffen tijdens een nationale toost.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden