Transport Online - België versoepelt coronamaatregelen vanaf 4 mei

België versoepelt coronamaatregelen vanaf 4 mei

België versoepelt coronamaatregelen vanaf 4 mei
25-04-2020 00:10 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De beperkende maatregelen in België tegen verspreiding van het coronavirus worden vanaf 4 mei stapsgewijs versoepeld. Bedrijven mogen dan weer opstarten mits werknemers voldoende afstand kunnen houden. Alle winkels mogen op 11 mei weer open onder strenge voorwaarden, maar kapperszaken nog niet.

De Belgische premier Sophie Wilmès maakte dat vrijdagavond bekend na ruim zeven uur beraad in de Nationale Veiligheidsraad met de leiders van de regeringen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Bepaalde sporten met maximaal één ander wordt weer toegestaan. Een deel van de scholen kan de deuren vanaf 18 mei weer openen, waarvoor allerlei veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Zo moeten scholieren vanaf 12 jaar en leraren de hele dag een mondmasker dragen en zitten er veel minder leerlingen in de klas. Vanaf 15 mei kan worden proefgedraaid. Kleuterscholen blijven gesloten.

Restaurants blijven voorlopig dicht, maar krijgen uitzicht om vanaf 8 juni open te gaan. Cafés volgen later. Dagtrips kunnen vanaf 18 mei weer worden overwogen, maar wat langer reizen in of buiten België op zijn vroegst in juni.

Elke inwoner van België krijgt minstens één mondkapje van de overheid. In het ov is het vanaf 4 mei verplicht voor reizigers ouder dan 12 jaar mond en neus te bedekken. Een sjaal of andere bedekking van neus en mond is ook toegestaan.

Na zeven weken van opofferingen is het nu tijd om naar de toekomst te kijken, sprak Wilmès. Zij bedankte de bevolking voor het lange thuisblijven en naleven van de voorschriften. Als het virus weer opflakkert kan de versoepeling worden teruggedraaid, waarschuwde zij.

België is niet het enige Europese land waar maatregelen worden versoepeld of waar wordt aangekondigd dat te gaan doen. Steeds meer landen kiezen daarvoor nu op veel plekken het aantal nieuwe besmettingen en doden elke dag lager wordt. In Italië, een van de zwaarst getroffen Europese landen, meldden diverse media dat het land de strenge maatregelen de komende vier weken stapsgewijs wil versoepelen.

De Spaanse regering wil de lockdownmaatregelen in de tweede helft van mei voorzichtig gaan afbouwen. In Frankrijk gaan op 11 mei weer scholen open. Ouders zijn dan niet direct verplicht om hun kinderen te sturen. Er wordt later besloten over de versoepeling van andere maatregelen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions