Clicky


Ruim 3000 mensen krijgen koninklijk lintje

Ruim 3000 mensen krijgen koninklijk lintje
24-04-2020 13:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Meer dan 3000 mensen hebben vrijdag gehoord dat zij een koninklijke onderscheiding krijgen. Bij de lintjesregen, op de laatste werkdag voor Koningsdag, werden 3060 mensen geëerd. Door de coronamaatregelen kregen ze het lintje niet opgespeld, ze werden alleen op de hoogte gebracht. De uitreiking gebeurt later, wanneer de coronacrisis achter de rug is. Vorig jaar kregen 2881 mensen een lintje.

Verreweg de meeste mensen kregen een lintje van koning Willem-Alexander omdat ze zich al jaren als vrijwilliger inzetten in hun dorp of stad. Daarnaast waren er onderscheidingen voor mensen met bijzondere prestaties in politiek, sport, cultuur, het leger of het bedrijfsleven. De coronacrisis speelt geen rol bij de toekenning van de onderscheidingen van dit jaar. De beslissing of iemand een lintje krijgt, wordt al ruim van tevoren genomen.

Michael van Walt van Praag, hoogleraar internationaal publiekrecht, kreeg een zeldzame onderscheiding. Hij mag zich voortaan Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Die rang staat boven officier, ridder en lid. Van Walt van Praag is de juridisch adviseur van de dalai lama, de geestelijk leider van het Tibetaanse boeddhisme. Daarnaast was hij de oprichter en de eerste secretaris-generaal van de UNPO, een internationale organisatie voor minderheden.

Koster

De oudste gedecoreerde is de 95-jarige Toos Wierema-Ballings uit Eindhoven, die kosterwerk doet voor een parochie en een woonzorgcentrum. De jongste gedecoreerde van dit jaar is de 34-jarige zanger en presentator Jan Smit.

Een op de drie gedecoreerden is vrouw: 1071 vrouwen en 1989 mannen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De meeste lintjes werden toegekend in Zuid-Holland (570) en Noord-Brabant (514).

Niet iedereen die wordt voorgedragen voor een lintje krijgt er uiteindelijk een. Er zijn 3325 voordrachten voor de lintjesregen van dit jaar gedaan. De burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister moeten naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding.