Transport Online - Organisatie Johnny de Mol helpt bij opvang kinderen Griekenland

Organisatie Johnny de Mol helpt bij opvang kinderen Griekenland

Organisatie Johnny de Mol helpt bij opvang kinderen Griekenland
23-04-2020 20:09 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 22:25 uur] Het kabinet gaat Griekenland helpen alleenstaande vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden te halen en op het Griekse vasteland op te vangen. Ook gaat Nederland helpen een voogdijsysteem op te zetten in Griekenland, vergelijkbaar met het Nederlandse. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van Nieuwsuur.

Het gaat in principe om een driejarig project, waarbij jaarlijks tientallen kinderen moeten worden opgevangen. Met de hulp zijn enkele miljoenen euro’s gemoeid. Voor het project wordt samengewerkt met Movement on the Ground, de hulporganisatie van Johnny de Mol. Die organisatie is al langer actief rond Griekse vluchtelingenkampen.

De toestand in de kampen is al jaren penibel, maar is nog nijpender geworden door de dreiging van het coronavirus. Hulporganisaties, kerken en ook diverse partijen in de Kamer riepen verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol recent nog op om kinderen hierheen te halen, maar daar wil het kabinet niet aan. Veel andere Europese landen doen dat wel.

Het kabinet past er al langer voor om "ad hoc" asielzoekers op te nemen die in de grenslanden van de Europese Unie in de knel zijn geraakt. Nederland doet dat alleen als er structurele afspraken zijn gemaakt, zegt het kabinet. Maar daar komt het al jaren niet van.

Broekers erkent dat de situatie op de Griekse eilanden "kwetsbaar" is en deelt de zorgen over de impact van het coronavirus in de vluchtelingenkampen. Maar ze benadrukt ook dat de Griekse autoriteiten maatregelen hebben getroffen om een uitbraak te voorkomen, en dat Nederland daarbij helpt. De staatssecretaris mikt op het overplaatsen van de kinderen naar het vasteland om zo ook de druk op de eilanden te verlichten.

Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over het plan. "Met grote verbazing hebben we kennisgenomen van deze schijnoplossing. Het kabinet blijft halsstarrig weigeren solidair te zijn met Griekenland, met andere EU-lidstaten en in het bijzonder met deze kinderen in nood", aldus VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling in een gezamenlijke verklaring.

Eerder op de dag riep een grote groep prominente Nederlanders het kabinet op zich over een aantal kinderen te ontfermen en ze naar Nederland te halen. Ook VVD-coryfeeën Ed Nijpels en Neelie Kroes, partijgenoten van Broekers, schaarden zich achter de oproep.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions