Clicky


Tilburg-Waalwijk prolongeert Logistieke Hotspot nr.1 positie

Tilburg-Waalwijk prolongeert Logistieke Hotspot nr.1 positie
23-04-2020 16:55 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

TILBURG - Tilburg-Waalwijk heeft de smaak te pakken want voor de tweede keer is deze regio uitgeroepen tot belangrijkste Logistieke Hotspot van Nederland. In een enquête, een initiatief van Logistiek.nl, gaf een panel van 33 logistieke experts Tilburg-Waalwijk de meeste stemmen. Op plaats twee eindigt West-Brabant. Grote verrassing is Almere-Lelystad-Zeewolde dat op plaats drie terecht is gekomen ten koste van grootmacht Venlo-Venray die voor het eerst in de geschiedenis van deze verkiezing buiten de top-3 is geëindigd.

De regio Tilburg-Waalwijk is voor het tweede achtereenvolgende jaar als beste uit de bus gekomen in deze nationale verkiezing. De logistieke hotspot kreeg van de panelleden de meeste stemmen in drie van de in totaal zeven categorieën op basis waarvan de ranking uiteindelijk tot stand is gekomen. De meeste stemmen scoorde de hotspot in Midden-Brabant in de categorieën: medewerking gemeente, motivatie van personeel en beschikbaarheid infrastructuur. Daarnaast eindigde Tilburg-Waalwijk samen met de logistieke hotspot Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen ook als eerste in de subcategorie beste nationale e-fulfilment hotspot.

Bij de vier andere criteria beschikbaarheid personeel, beschikbaarheid grond en panden, bereikbaarheid logistiek knooppunten en duurzaamheid eindigde Tilburg-Waalwijk op achtereenvolgens de vierde, achttiende, zevende en tweede positie.

Sandra Smits, voorzitter van de stuurgroep Smart Logistics van Midpoint Brabant en operationeel directeur van Kivits Drunen uit Waalwijk, is trots op de prolongatie van de logistieke hotspot nummer 1 positie van Tilburg-Waalwijk. “Die prolongatie komt mede door de succesvolle triple helix samenwerking van ondernemers, overheid en onderwijs.” Ook stelt Smits dat de focus op digitalisering, duurzaamheid en arbeidsmarktontwikkeling in Midden-Brabant er aan toe heeft bijgedragen dat voor de tweede keer de eerste plaats in de hotspotverkiezing is behaald. “Wij willen koploper zijn en blijven in slimme en duurzame logistiek en daarmee is het opnieuw bereiken van deze titel een enorme opsteker.”

“Een eervolle en bijzondere prestatie”, zegt ook Berend de Vries, wethouder Economie van Tilburg. “In deze regio werken we hard aan de logistieke sector van de toekomst. Een sector die samen met ons zoekt naar een evenwicht in economische ontwikkeling, groei en werkgelegenheid enerzijds. En duurzaamheid, biodiversiteit, woonplezier en recreatie anderzijds. Dat de sector voor het tweede jaar op rij deze erkenning krijgt, is een felicitatie waard!”

Collega-wethouder Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk vindt dat de prijs opnieuw een bevestiging is dat deze Brabantse regio er veel aan doet om juist in de logistiek een ondersteunende rol van betekenis te spelen. “Het prolongeren van de titel is voor ons één van de aanmoedigingen om daar mee door te gaan en de aanpak en strategie ook naar andere sectoren uit te breiden.”

Bijzonder dit jaar is de samenstelling van de top-3 want het is voor het eerst sinds de start van de verkiezing in 2005 dat Venlo-Venray hierin niet meer is terug te vinden. De Noord-Limburgse regio, die de verkiezing de afgelopen jaren diverse keren won, is afgezakt naar plaats 4 en Almere-Lelystad-Zeewolde neemt nu de derde positie in. De Flevolandse regio eindige vorig jaar nog op een verrassende vierde plaats in de verkiezing.

Tilburg-Waalwijk is dus logistieke hotspot nummer 1 van Nederland. In de top 10 worden Tilburg-Waalwijk (1), West-Brabant (2) en (3) Almere-Lelystad-Zeewolde gevolgd door de logistieke hotspots(4) Venlo-Venray, (5) A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen), (6) Twente
(Almelo-Hengelo-Enschede), (7) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel), (8) Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch, (9) Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen), (10) Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert)

De Logistieke Hotspot van het Jaar ranking is tot stand gekomen door middel van een enquête onder 33 logistieke experts. Een derde van de experts is werkzaam in logistieke vastgoedontwikkeling, 19 procent in de makelaardij, 19 procent in logistieke dienstverlening en 11 procent in consultancy en
advies.

Ieder panellid afzonderlijk heeft 15 logistieke hotspots gewaardeerd op basis van de 3 criteria: beschikbaarheid personeel, beschikbaarheid bouwgrond en medewerking van gemeentes en overheid. Daarnaast zijn voorkeursstemmen uitgebracht op de criteria: motivatie personeel, infrastructuur, bereikbaarheid van logistieke hotspots, duurzaamheid en de best presterende nationale e-fulfilment hotspotregio, de nationale distributie hotspotregio en crossborder/e-fulfilment hotspot. In deze drie subcategorieën ging de winst achtereenvolgens naar Tilburg/Waalwijk ex aequo met Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen, Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen en Venlo-Venray.