Clicky

 
Transport Online - Schipholbaas: na crisis niet gelijk naar maximumaantal vluchten

Schipholbaas: na crisis niet gelijk naar maximumaantal vluchten

Schipholbaas: na crisis niet gelijk naar maximumaantal vluchten
18-04-2020 10:26 | Coronavirus | auteur ANP

SCHIPHOL - Schipholbaas Dick Benschop wil niet dat het aantal vliegbewegingen na de coronacrisis in een mum van tijd weer aan het huidige maximum van 500.000 zit. Volgens Benschop zal het herstel van de luchtvaart sowieso tot 2023 duren, zegt hij tegen Trouw.

"Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen. Dat kan jaren duren", zegt Benschop die een situatie zoals na de financiële crisis wil voorkomen. Toen werd het maximumaantal vliegbewegingen snel bereikt. "Uit die tijd kunnen we lessen trekken, er moet iets verstandigers mogelijk zijn. Misschien kunnen we eindelijk uit de kramp komen, waarin de politieke besluitvorming terecht is gekomen."

Volgens Benschop zat het debat over de geluidsoverlast en de uitstoot van de vliegtuigen "helemaal vast". "Door de coronacrisis is er de facto een pas op de plaats tot 2023; precies waar de omgeving vanwege de overlast al zo lang om vraagt."

Hij wijst erop dat vliegtuigen in de herstelperiode schoner en stiller worden. "Dat biedt kansen", zegt Benschop tegen de krant. Voor de toekomst gaat hij onderzoeken hoe de luchthaven moet verduurzamen en hoe een betere balans ontstaat met de omgeving.

Greenpeace zegt in een reactie dat Benschop "dit moment terecht aangrijpt om alle groeiplannen in de ijskast te zetten". Volgens de organisatie is het aan de luchthaven om met een plan te komen dat de schade voor mens, natuur en klimaat flink beperkt.

"En dat betekent niet terugkeren naar het oude, met 500.000 vluchten, waarvan een aanzienlijk deel over korte afstanden", aldus de milieuorganisatie. "Duurzame luchtvaart is voorlopig nog een sprookje en daarom is het tijd om te stoppen met meerdere keren per dag naar Brussel, Londen of Parijs te vliegen. We moeten volop inzetten op de trein en ander groen vervoer. Schiphol kan de focus op groei en meer vluchten eindelijk loslaten. Laten we een nieuw pad in slaan."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden