Clicky


Burgemeesters: verbied evenementen tot 1 september

Burgemeesters: verbied evenementen tot 1 september
17-04-2020 16:28 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Evenementen zoals festivals en voetbalwedstrijden zouden vanwege de coronacrisis tot ten minste 1 september verboden moeten worden. Dat is de oproep van een aantal burgemeesters aan het kabinet.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bevestigde de oproep vrijdag na de ministerraad, maar benadrukte dat een eventuele beslissing over het huidige verbod volgende week wordt genomen. Voor zogenoemde vergunningsplichtige evenementen geldt momenteel een verbod tot 1 juni.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters en zelf burgemeester van Nijmegen, erkent dat de burgemeesters het kabinet in de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing adviseren over besluiten die volgende week worden genomen. "Dat gaat over meer dan alleen hoe om te gaan met evenementen", zei hij vrijdag. "We doen dat in goed overleg met het kabinet, rechtstreeks en niet in het openbaar."

Maatregelen

Het Veiligheidsberaad gaat volgens Bruls niet vooruitlopen op nieuwe besluiten van het kabinet over het huidige pakket maatregelen. Het beraad wacht mededelingen daarover af van minister-president Mark Rutte op 21 april. Ook over de Vierdaagse in zijn eigen stad valt daarna pas iets te zeggen.

Grapperhaus zegt de oproep van sommige burgemeesters "heel goed te begrijpen. In de eerste plaats heb je te maken met alle voorbereidingen. Het heeft op allerlei punten ook te maken met het ov, daar moet je ook weer op anticiperen".

Jongeren

"Festivals richten zich natuurlijk overwegend op jongeren", merkt Grapperhaus op. Het kabinet kijkt samen met de veiligheidsregio's hoe "we deze tijd voor jongeren toch nog enigszins draaglijk kunnen maken". Door de sluiting van de horeca en het niet doorgaan van evenementen hebben zij "heel weinig uitlaatkleppen, en dat heb je voor jongeren nodig", aldus de minister.

Hoe dat er dan uit moet gaan zien, liet Grapperhaus nog in het midden. "Daarover zijn we in gesprek. Wat kan je voor jongeren mogelijk maken, terwijl je nog steeds de regels in acht neemt?"

Premier Mark Rutte zei een dag eerder in het debat over de coronacrisis ook dat er volgende week op zijn vroegst wordt besloten over het al dan niet verlengen van het verbod. "We kijken of we daar volgende week al iets over kunnen zeggen."