Clicky


'1,5 metereconomie onwerkbaar voor horeca'

'1,5 metereconomie onwerkbaar voor horeca'
15-04-2020 23:54 | Coronavirus | auteur AFN

AMSTERDAM - De door premier Mark Rutte voorgestelde 1,5 metereconomie is voor veel horecabedrijven in de praktijk onwerkbaar. Daarvoor waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie wijst erop dat het voor flink wat bedrijven onmogelijk zal zijn om rendabel te kunnen zijn als aan alle maatregelen wordt voldaan.

KHN neemt als rekenvoorbeeld een gemiddeld café van 70 a 80 vierkante meter waar normaal gesproken honderd gasten welkom zijn. "Als je 1,5 meter afstand moet houden, dan kunnen er ongeveer veertien gasten terecht en valt je omzet minimaal zes keer lager uit", zo klinkt het.

Horecabedrijven moeten zeker tot 28 april hun deuren gesloten houden. Voor de periode daarna is nog veel onzeker. KHN maakt zich zorgen, al begrijpt de organisatie maar al te goed dat van het ene op het andere moment de deuren weer volledig opengooien vanwege de risico's niet mogelijk is.

Onderscheid

KHN zou graag zien dat in de protocollen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende horecazaken, om aan de 1,5 meterregels en de social distancing te kunnen voldoen. Verder wijst KHN erop dat het huidige noodpakket vanuit de overheid helpt op verschillende onderdelen, maar dat deze "bij lange na niet" alle doorlopende kosten dekt. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig.

De organisatie, die ruim 20.000 ondernemers vertegenwoordigt, waarschuwt verder dat als er niet snel wordt ingegrepen door zowel de overheid, vakbonden, banken, leveranciers en verhuurders, twee derde van alle horecaondernemers per 1 juli zijn deuren zal moeten sluiten.