Clicky


Bestuurderskaarten in sommige EU-landen niet tijdig verstrekt door corona

Bestuurderskaarten in sommige EU-landen niet tijdig verstrekt door corona
14-04-2020 17:25 | Coronavirus | auteur Redactie

ZOETERMEER - Sommige lidstaten hebben moeite met het (tijdig) verstrekken van (vervangende) bestuurderskaarten als gevolg van de corona-maatregelen (Het kan gaan om te verlengen bestuurderskaarten of te vervangen bestuurderskaarten bij defect, verloren of gestolen) Overigens is daar in Nederland nog geen sprake van. KIWA heeft aangegeven vooralsnog tachograafkaarten volgens de normale procedure en termijnen te leveren, meldt TLN dinsdag in haar Corona Liveblog.

De EC heeft daarom een advies uitgebracht aan chauffeurs, lidstaten en handhavers hoe hier mee om te gaan.

Aan lidstaten wordt geadviseerd om de kaart zo snel mogelijk na binnenkomst van de aanvraag te verstrekken. De EC acht een deadline van 45 dagen in het licht van de huidige omstandigheden acceptabel. (15 dagen is de wettelijke termijn). Er wordt geadviseerd zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale aanvragen.

Aan handhavers wordt geadviseerd de huidige exceptionele omstandigheden mee te wegen wanneer zij controles uitvoeren op de naleving van de tachograafregels.

Aan een bestuurder met een verlopen kaart die nog geen nieuwe kaart heeft, is het advies:

  • Vraag zo snel mogelijk als kan een nieuwe kaart aan, uiterlijk 15 dagen voor het verloop, maar bij voorkeur eerder.
  • Neem de verlopen kaart en het bewijs voor aanvraag van een nieuwe kaart onderweg mee.
  • Maak zowel aan het begin als aan het eind van de rit een printout van de gegevens van de rit, met daarop vermeld: naam, nummer bestuurderskaart of rijbewijsnummer en handtekening;
  • Registreer op de printouts de tijden van andere werkzaamheden, beschikbaarheidstijd en de onderbrekingen/rust, en zorg dat de printouts aanwezig zijn durende evt controles (tenminste gedurende 28 dagen

Voor bestuurders met een beschadigde, verloren of gestolen kaart geldt de gebruikelijke procedure.