Clicky


Honderden klachten over 5G-complottheorie in Brits programma

Honderden klachten over 5G-complottheorie in Brits programma
14-04-2020 11:54 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse mediawaakhond Ofcom heeft honderden klachten gekregen over een programma waarin een complottheorie over het coronavirus en zendmasten aan de orde kwam. De toezichthouder zegt dat een onderzoek wordt ingesteld.

In het Verenigd Koninkrijk zijn herhaaldelijk zendmasten het doelwit van vandalen, mogelijk mensen die denken dat er een verband is tussen 5G en de verspreiding van het virus. Daarvoor is geen bewijs. De Britse autoriteiten noemen de theorie gevaarlijk nepnieuws.

Presentator Eamonn Holmes van ITV-programma This Morning benadrukte maandag tegen vandalisme te zijn, maar had ook kritiek op de wijze waarop journalisten berichten over de theorieën rond telecommunicatie en het coronavirus.

"Ik accepteer niet dat mainstream-media die meteen als onwaar bestempelen, terwijl ze dat niet weten", zei Holmes. "Het is makkelijk om te zeggen dat het niet waar is, omdat dat past bij het verhaal dat de staat wil vertellen."

Ofcom zegt tot dusver 419 klachten te hebben gehad over het programma. De presentator probeerde zijn uitspraken dinsdag te nuanceren. Hij beklemtoonde dat er geen verband is tussen de coronacrisis en 5G.

"Iedere theorie over zo'n verband is onjuist gebleken. Dat willen we graag nog even benadrukken", zei Holmes tijdens zijn programma. "Veel mensen maken zich echter terecht zorgen en zij zoeken naar antwoorden. Dat is alles wat ik gisteren wilde overbrengen."