Clicky


WHO: tientallen vaccins tegen coronavirus in de maak

WHO: tientallen vaccins tegen coronavirus in de maak
13-04-2020 10:14 | Coronavirus | auteur ANP/BLOOMBERG

GENÈVE - Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo'n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

Uit het WHO-document blijkt volgens persbureau Bloomberg dat CanSino Biologics uit Hongkong het verst is in het ontwikkelingsproces. Die onderneming werkt samen met het Beijing Institute of Biotechnology aan een vaccin.

Amerikaanse bedrijven

Ook twee Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.

Ook in Europa zitten onderzoekers niet stil. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei in een interview met Bild am Sonntag dat veelbelovende Europese onderzoeksteams werken aan een vaccin. Ze sprak de hoop uit dat voor het eind van het jaar zo'n middel is ontwikkeld.

CureVac

Von der Leyen verwees volgens haar woordvoerder naar werkzaamheden van het bedrijf CureVac. Dat Duitse biotechbedrijf zag zich in maart nog genoodzaakt berichten te ontkennen dat de VS ongeveer een miljard dollar wilden betalen voor de exclusieve rechten op een vaccin.

CureVac maakte eerder deze maand bekend dat het in de zomer wil beginnen aan klinisch onderzoek met zo'n honderd proefpersonen. De eerste uitslagen worden dan binnen enkele weken verwacht. Als die positief zijn, volgt een grotere proef.