Transport Online - Drukte aan grens valt mee, maar meeste Duitsers rijden wel door naar Nederland

Drukte aan grens valt mee, maar meeste Duitsers rijden wel door naar Nederland

Drukte aan grens valt mee, maar meeste Duitsers rijden wel door naar Nederland
10-04-2020 15:36 | Binnenland | auteur Redactie

ROERMOND/VENLO - De drukte aan de grens bij Roermond en Venlo valt mee. Volgens een woordvoerder van de marechaussee was het er vrijdagochtend nog redelijk druk, maar in de loop van de dag nam het aantal Duitsers dat naar Nederland wilde af. Wel blijkt uit een steekproef door de provincie Limburg dat de meeste Duitsers na controle door de marechaussee gewoon doorrijden, en slechts een minderheid omkeert naar Duitsland.

Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Ze wisten wel dat een advies geldt om dat niet te doen.

Uit de steekproef blijkt dat donderdag 60 procent toch doorreed naar Nederland. Vrijdag bedroeg dat aandeel zelfs 70 procent.

Boerenverstand

"Dit is ook ons beeld", zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag in een reactie. "We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand. Maar als zij zeggen 'we rijden door' hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen."

Wel zei hij dat met name bij grote grensovergangen veel Duitsers doorrijden. Hij sprak van "kuddegrag". Bij kleinere grensovergangen voelen mensen zich meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid en keren ze eerder om, aldus deze woordvoerder.

Zorgen

Burgemeester Rianne Donders zei vrijdag zich grote zorgen te maken en hierover te gaan praten met de burgemeester van Venlo, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Limburg Noord, Antoin Scholte.

De marechaussee heeft de indruk dat het langs de hele Duitse grens van Limburg tot Groningen in de loop van de dag rustiger werd. De grootste drukte was bij de overgangen in Limburg, aldus de woordvoerder.

Volgens de gemeente Roermond is er "veel activiteit" in de recreatiegebieden. "Ook daarover zijn zorgen en er wordt intensief gehandhaafd", aldus de woordvoerder van de gemeente in een reactie. De woordvoerder van de marechaussee zei ook dat veel Duitsers zeiden naar camping of jachthaven onderweg te zijn. Over het doorrijgedrag van de Duitsers zei hij: "Elke auto die omkeert is er één. Het kost nu en dan wel wat overredingskracht."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,881
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen