Transport Online - De Jonge: zonder corona-opsporingsapp duurt lockdown langer

De Jonge: zonder corona-opsporingsapp duurt lockdown langer

De Jonge: zonder corona-opsporingsapp duurt lockdown langer
08-04-2020 18:59 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Zonder een app die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus, blijven de huidige strenge coronamaatregelen langer van kracht. Een alternatief is er niet, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge.

Het kabinet wil een app inzetten die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. Dan kunnen ze zich vervolgens afzonderen en afwachten of ze ook ziek worden en dus besmet blijken. Maar onmiddellijk rees ook de vraag of zo'n app de privacy niet op de helling zet.

De Jonge kan zich "heel goed vinden" in de voorwaarden die privacydeskundigen stellen aan de app. Hem is verteld dat die eisen allemaal in te willigen zijn.

Maar de minister wil nog niet beloven dat het gebruik van de app niet verplicht wordt. "Het liefst" houdt hij de app vrijwillig, maar die werkt alleen als minstens 60 procent van de Nederlanders meedoet. Blijven dat er minder, dan zou meer drang of dwang toch nodig kunnen zijn, denkt De Jonge. "Maar ik ben het eens met iedereen die zegt: je zou het liefst vrijwillig beginnen." De wet laat het verplichten van de app voorlopig ook niet toe, erkent hij.

Actualiteitenprogramma EenVandaag maakte eerder op de dag uit een eigen peiling op dat 60 procent van de Nederlanders de app al een goed idee vindt. Dat zou goed nieuws zijn, want zonder een bruikbare 'traceerapp' "blijven we langer zitten" met de strenge landelijke regels die er nu zijn, is "het eerlijke antwoord" volgens De Jonge. "Dan lukt het gewoon niet" om het virus weer gericht op te sporen en in te dammen, waarschuwt hij.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,279

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions