Clicky

 
Transport Online - Mobiliteitspakket: Europese Raad keurt hervorming regels voor vrachtwagenchauffeurs goed

Mobiliteitspakket: Europese Raad keurt hervorming regels voor vrachtwagenchauffeurs goed

Mobiliteitspakket: Europese Raad keurt hervorming regels voor vrachtwagenchauffeurs goed
07-04-2020 18:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

BRUSSEL - De Raad heeft vandaag een vergaande hervorming van de Europese wegvervoersector goedgekeurd, ook bekend als het mobiliteitspakket. Vrachtwagenchauffeurs krijgen betere arbeidsomstandigheden, er worden speciale detacheringsregels in de internationale vervoersector ingevoerd, en de regels voor toegang tot de markt voor goederenvervoer worden geactualiseerd. Ook wordt de handhaving effectiever.

Op 11 december 2019 bereikten het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord en op 20 december 2019 werd de tekst bekrachtigd door het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad. Op 20 februari 2020 heeft de Raad zijn politiek akkoord bevestigd.

De nieuwe regels zijn bedoeld om een evenwicht te creëren tussen betere arbeids- en sociale omstandigheden voor chauffeurs aan de ene kant en de vrijheid van ondernemers om grensoverschrijdende diensten te verlenen aan de andere. Ook zullen de regels helpen de verkeersveiligheid te verbeteren. Verder krijgt de sector nu meer duidelijkheid over voorheen dubbelzinnige regels en kunnen de lidstaten deze niet meer op verschillende manieren uitvoeren.

Het pakket bestaat om te beginnen uit een verordening over de toegang tot de markt voor goederenvervoer over de weg en tot het beroep van vervoersondernemer voor goederen- of personenvervoer over de weg. Verder is er een verordening over maximale werktijden en minimale rusttijden voor chauffeurs en over positionering door middel van tachografen, en tot slot een richtlijn ter herziening van handhavingsvoorschriften en tot vaststelling van regels inzake de detachering van vrachtwagenchauffeurs.

Volgende stappen

Met de stemming van vandaag, via de schriftelijke procedure, heeft de Raad zijn standpunt in eerste lezing bepaald. De wetgevingsteksten moeten nu door het Europees Parlement in tweede lezing worden aangenomen alvorens in het Publicatieblad te worden bekendgemaakt. De twee verordeningen treden 20 dagen na bekendmaking in werking en de richtlijn de dag na bekendmaking.

De regels van de verordening inzake markttoegang en van de detacheringsrichtlijn worden 18 maanden na inwerkingtreding van de  wetgevingsteksten van toepassing. De regels van de verordening inzake de rijtijden zijn 20 dagen na bekendmaking van toepassing, met uitzondering van de speciale termijnen voor tachografen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden