Clicky


'Wereldwijd 195 miljoen banen weg door coronacrisis'

'Wereldwijd 195 miljoen banen weg door coronacrisis'
07-04-2020 17:16 | Coronacrisis | auteur ANP

GENÈVE - Door de pandemie met het nieuwe coronavirus zullen in het tweede kwartaal wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Het verlies van tientallen miljoenen banen volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode van april tot en met juni. Vooral in landen waar de lonen in het hogere segment van middeninkomens vallen is de klap hard. Hier zullen veel meer banen verdwijnen dan tijdens de financiële crisis van 2008, waarschuwt de VN-organisatie.

Tegelijkertijd dreigt de mondiale crisis, volgens ILO de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog, vooral werkenden in landen met lagere lonen hard te raken. Hier werken juist in de getroffen sectoren als toerisme en horeca veel mensen op informele basis. Als zij door opdrachtgevers aan de kant worden gezet, hebben ze geen sociaal vangnet. Ook medische zorg is voor deze groep moeilijker te krijgen.

Steunmaatregelen

Hoeveel mensen hun werk of inkomen in heel 2020 verliezen hangt volgens ILO sterk af van de duur van de pandemie en maatregelen daartegen. De organisatie wijst erop dat 2,7 miljard werkenden te maken hebben met een volledige of gedeeltelijke lockdown, wat gelijk staat aan 81 procent van de mondiale beroepsbevolking. Van hen werken 1,25 miljard mensen in sectoren waar het risico op inkomstenverlies en ontslagen door het coronavirus groot is.

Volgens de ILO moeten overheden snel met steunmaatregelen komen die de banen en bestaanszekerheid van werkenden beschermen. Daarbij moet vooral veel aandacht uitgaan naar ontwikkelingslanden en de zwaarst getroffen sectoren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions