Clicky

 
Transport Online - 'Frankrijk en Nederland staan garant voor leningen aan AF-KLM'

'Frankrijk en Nederland staan garant voor leningen aan AF-KLM'

'Frankrijk en Nederland staan garant voor leningen aan AF-KLM'
03-04-2020 12:05 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTERDAM - Luchtvaartconcern Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro's aan noodleningen waar de Nederlandse en Franse overheid garant voor staan om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters.

Zowel Frankrijk als Nederland bezit rond de 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie. Een langlopende vete over het bestuur en het beleid van de onderneming is voor nu even op pauze gezet, om de geldcrisis aan te pakken, aldus de ingewijden.

Volgens het meest waarschijnlijke scenario zou Air France 4 miljard euro aan leningen met een Franse garantie ontvangen. KLM zou met steun van Den Haag voor 2 miljard euro kunnen ophalen.

Moeilijke tijden

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra doen Nederland en Frankrijk "een hele serieuze poging" om Air France-KLM door deze moeilijke tijden heen te helpen. Maar op welke manier en welke bedragen daarmee gemoeid zijn, daarop wil hij niet vooruitlopen. Een woordvoerster van Air France-KLM stelt dat continu wordt overlegd met de Franse en Nederlandse overheid, maar kan verder evenmin iets zeggen.

Hoekstra benadrukt wel dat de luchtvaart "in extreme mate getroffen is" door de coronacrisis. "En het is naar alle waarschijnlijkheid ook niet de eerste sector die weer zal opkrabbelen. Dit virus is niet van de ene op de andere dag voorbij." De minister hamert er ook op dat KLM van "vitaal belang" is voor de Nederlandse economie.

Steun

Overheden over de hele wereld worstelen met de steun voor grote luchtvaartmaatschappijen die failliet dreigen te gaan. Door de verergering van de coronapandemie wordt de vraag naar vluchten minder. Steeds meer toestellen blijven ook aan de grond.

De Amerikaanse Senaat keurde onlangs een noodpakket ter waarde van 58 miljard dollar goed om de Amerikaanse luchtvaartindustrie te helpen. In Europa hebben Norwegian Air en SAS staatssteun gekregen, terwijl ook het Duitse Lufthansa op het punt staat om miljarden aan steungelden te ontvangen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions