Clicky

 
Transport Online - CBS vermoedt hogere sterfte door corona dan eerder gemeld

CBS vermoedt hogere sterfte door corona dan eerder gemeld

CBS vermoedt hogere sterfte door corona dan eerder gemeld
03-04-2020 11:25 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus. Ze signaleren een afwijking met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus.

Het CBS schat dat er in de laatste week van maart 4300 mensen zijn overleden, ongeveer 1200 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau. De toename lijkt zich volgens het CBS te concentreren bij 65-plussers.

In Noord-Brabant en Limburg zijn op basis van deze schatting 80 procent meer mensen overleden dan gemiddeld. De onderzoekers constateren ook een duidelijke toename in Utrecht, Gelderland en Overijssel.

440 meer

Het CBS meldde eerder op vrijdag al dat in de derde week van maart zo'n 440 meer mensen dan gemiddeld waren overleden en dit verschil is dus in een week verder uitgelopen.

"Je kan hier wel voorzichtig uit concluderen dat het sterftecijfer door corona hoger ligt dan het RIVM meldt", aldus CBS-socioloog Tanja Traag. Ze benadrukt dat ook het CBS niet in kaart heeft hoeveel mensen precies zijn overleden aan het coronavirus. "Maar deze cijfers geven wel een goede indicatie van hoe hoog het sterftecijfer ligt op dit moment."

Het verbaast Traag niet dat het sterftecijfer van het CBS afwijkt van het RIVM. "We weten dat niet iedereen die komt te overlijden door het coronavirus daar ook op is getest. Daar is op dit moment ook geen beleid voor."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,384
Diesel2,088

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats