Transport Online - 'China verborg omvang van virusuitbraak'

'China verborg omvang van virusuitbraak'

'China verborg omvang van virusuitbraak'
01-04-2020 18:14 | Coronavirus | auteur ANP

WASHINGTON - China heeft de omvang van de uitbraak van het coronavirus in zijn land verborgen gehouden. Het rapporteerde minder besmettingsgevallen en sterfgevallen als gevolg van de ziekte, concludeert de Amerikaanse inlichtingendienst in een geheim rapport aan het Witte Huis, zeggen drie Amerikaanse functionarissen.

De functionarissen vroegen anoniem te blijven omdat het rapport geheim is. Maar de insteek, zeiden ze, is dat de openbare rapportage van China over coronabesmettingen en sterfgevallen opzettelijk onvolledig is. Twee van de functionarissen zeiden dat het rapport concludeert dat de cijfers van China nep zijn.

Het rapport is vorige week door het Witte Huis ontvangen, zei een van de functionarissen. Het Witte Huis en de Chinese ambassade in Washington hebben niet gereageerd op het bericht.

De uitbraak van het coronavirus begon eind 2019 in de Chinese provincie Hubei. Het land heeft publiekelijk 82.000 besmettingsgevallen en 3300 doden gemeld, volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 189.000 gevallen en meer dan 4000 doden gerapporteerd.

Hoewel China uiteindelijk een strikte lockdown oplegde die verder reikte dan die van andere landen, was er aanzienlijke scepsis over de gerapporteerde cijfers uit China, zowel buiten als binnen het land.

De Chinese regering heeft herhaaldelijk haar methodologie voor het tellen van gevallen herzien en wekenlang mensen zonder symptomen geheel buiten beschouwing gelaten. Pas dinsdag rapporteerde China meer dan 1500 gevallen zonder symptomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen