Clicky


'100.000 Chinese mondkapjes in Vlaanderen niet bruikbaar'

'100.000 Chinese mondkapjes in Vlaanderen niet bruikbaar'
31-03-2020 10:21 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - Vlaamse revalidatieziekenhuizen kunnen geen gebruikmaken van 100.000 mondkapjes die vorige week waren verdeeld door de Vlaamse overheid. De Belgische krant De Tijd schrijft dat de mondkapjes niet aan de kwaliteitseisen voldoen.

Volgens de krant gaat het om zogeheten FFP2-maskers, die goede bescherming moeten bieden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft aan de ziekenhuizen laten weten dat de maskers niet gebruikt kunnen worden. De mondkapjes zijn gemaakt voor industriële doeleinden en voldoen daardoor niet aan de medische standaarden.

De mondkapjes kwamen vorige week maandag aan vanuit Colombia. Die dag werd al gewaarschuwd door het agentschap dat de mondkapjes niet te gebruiken zijn. Volgens een Antwerps ziekenhuis zaten de maskers in gebruikte dozen van bananen en cornflakes. In een van de dozen werden zelfs uitwerpselen van een dier gevonden.

Vlaamse ziekenhuizen hebben een tekort aan mondkapjes. Doordat deze zending niet bruikbaar is, is dat tekort nog groter geworden, volgens De Tijd.