Clicky


Maat Transport betaalt vakantiegeld in mei niet uit vanwege coronacrisis

Maat Transport betaalt vakantiegeld in mei niet uit vanwege coronacrisis
30-03-2020 10:38 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Zonder overleg met de werknemers heeft Maat Transport besloten om het vakantiegeld niet in mei te betalen. Ook zijn de toegewezen vakanties ingetrokken. Dat blijkt uit een brief dat het personeel vorige week heeft ontvangen en die in het bezit is van Transport Online. CNV Vakmensen: "Arjan Maat geeft aan dat dit moet om het voortbestaan van de onderneming te redden. Maar wie redt de werknemers van Maat in deze crisis?"

Op 19 maart heeft Arjan Maat een brief gestuurd waarin hij aankondigt dat Transportbedrijf A. Maat B.V. het vakantiegeld niet gaat betalen. Tegelijk vertelt hij ook dat alle verlofaanvragen, ook de aanvragen die al zijn goedgekeurd, zijn ingetrokken.

CNV: "Uiteraard heeft dat voor het personeel heel wat gevolgen. Het lijkt er sterk op dat het personeel moet opdraaien voor het voortbestaan van het 85-jarige bedrijf. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Maat wil brief niet intrekken

Op vrijdag 20 maart heeft CNV Vakmensen een telefoongesprek met Arjan Maat gevoerd. Tjitze van Rijssel: "Ik was blij dat hij op vrijdagavond reageerde op mijn terugbelverzoek. Het is duidelijk dat Arjan Maat zich zorgen maakt over het voortbestaan van het bedrijf. Hij is niet de enige. Door de regering is een heel pakket aan maatregelen aangekondigd om te zorgen dat de lonen betaald kunnen worden en bedrijven overeind blijven in deze crisistijd. Het is niet gepast dat vooruitlopend op deze maatregelen aangekondigd wordt dat het vakantiegeld niet betaald wordt. Ook de werkgeversorganisatie TLN heeft met dhr. Maat gesproken. Maar ook dat heeft er niet voor gezorgd dat Maat de brief intrekt."

Geen overleg en erg egoïstisch

CNV Vakmnensen vindt het ongepast dat een bedrijf dit soort maatregelen neemt terwijl daar niet eens fatsoenlijk overleg over wordt gevoerd met de betrokken werknemers. "De toon van de brief laat duidelijk zien dat de werknemer niet belangrijk is bij Transportbedrijf Maat. Het voortbestaan van het bedrijf gaat altijd voor, ook als het de werknemer veel geld kost en jij mogelijk het financieel moeilijk gaat krijgen als het vakantiegeld niet wordt betaald. Deze houding van werkgevers kwam in begin van de vorige eeuw veel voor. De werkgever wist wel wat goed voor je is. En als het moeilijk wordt mag jij je hand ophouden en dankbaar zijn als je een paar euro krijgt. Eigenlijk ook wel laf om dan, nadat er wat ophef is ontstaan, elke werknemer te bellen en te zeggen dat het niet zo bedoeld was en dat er misschien toch wel vakantiegeld wordt betaald. Maar voorlopig is de brief niet ingetrokken!"

Werktijdverkorting was al aangevraagd

Door Maat was al werktijdverkorting aangevraagd, nog voordat de brief aan de chauffeurs werd gestuurd. "Ook weer zonder overleg met de werknemers. Daardoor staat Maat meteen al op de lijst van bedrijven die bij de overheid aankloppen voor de noodhulp."

Maat moet vakantiegeld betalen

De werkgever mag niet zelf bepalen of hij het vakantiegeld wel of niet betaald." Die tijd hebben we gehad. In de wet en in de cao staat dat in mei het vakantiegeld betaald moet worden. Daar mag de werkgever niet van afwijken. Dus als bij de loonbetaling in mei blijkt dat het vakantiegeld niet is betaald kun je dat melden bij CNV Info 030 - 7511 007 en kunnen wij in een rechtszaak eisen dat Maat dit alsnog moet betalen. Maar natuurlijk hoop ik dat Maat verstandig wordt en zich aan de wet gaat houden", aldus van Rijssel.

Intrekken verlof heeft gevolgen

Of het intrekken van het (al toegekende) verlof terecht is, is nu nog moeilijk vast te stellen. Het argument dat het misschien wel erg druk gaat worden is nu nog niet na te gaan. De tijd zal dat leren. Het is daarom ook erg voorbarig om alle verloven in te trekken. Dit kan grote gevolgen hebben.

"Als je al een vakantie hebt geboekt zul je die moeten annuleren. De kosten van het annuleren van je vakantie zijn voor rekening van Transportbedrijf Maat. Mijn advies is om voordat je de vakantie gaat annuleren eerst aan Maat te vragen of hij zeker weet dat hij jouw verlof intrekt. Dan kun je hem gelijk vertellen dat hij die kosten mag betalen", zegt Tjisse van Rijssel.

"Maar het kan ook voordelen hebben, bijvoorbeeld als je nu vanwege het coronavirus geen zin meer hebt om op vakantie te gaan, dan kun je de vakantie eventueel annuleren op kosten van Maat en op een ander moment je vakantie opnemen", aldus van Rijssel tot slot.