Clicky


Roche: 'Recept voor vloeistof coronatest staat gewoon op internet'

Roche: 'Recept voor vloeistof coronatest staat gewoon op internet'
26-03-2020 19:00 | Coronavirus | auteur ANP

HILVERSUM - [update 23:00 uur] Een recept om een voor coronatests benodigde vloeistof te maken is "vrijelijk beschikbaar", zei de baas van de Nederlandse tak van de Zwitserse farmaceut Roche, Esther de Rooij, donderdag bij het tv-programma Jinek. Ook alle informatie om ermee tot een goede werkwijze te komen, stelt het bedrijf ter beschikking aan ziekenhuislaboratoria, zei ze. Maar zelf maken kost ziekenhuizen wel kostbare tijd, testmateriaal en personeel, waarschuwt de topvrouw.

Het bedrijf stond donderdag vol in de schijnwerpers tijdens het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak van het kabinet. Roche zou het recept van een vloeistof die nodig is voor de tests voor zichzelf houden. Daardoor zouden ziekenhuizen de stof niet zelf kunnen maken, terwijl ze er dringend om verlegen zitten.

In de talkshow zei De Rooij echter dat het niet gaat om een "geheim recept" en dat alles "is opgelost". De vloeistof, de zogeheten lysisbuffer, is weer voorradig. Als laboratoriums deze zelf willen maken, is dat ook mogelijk en "prima".

Maar dan moeten de labs ook zelf de kwaliteit van de vloeistof controleren, zei De Rooij. En dat kost volgens haar "tijd, dat kost mensen" die dan niet patiënten kunnen testen. "Plus daarbij, je moet dan testen gebruiken die je eigenlijk voor patiënten wil gebruiken." Daarom zou dat "ook niet een hele slimme oplossing" zijn.

Eerder donderdag had een woordvoerder van Roche al wel gezegd dat het recept op internet te vinden is, maar was nog onduidelijk of informatie over de werkwijze ook vrij gegeven werd. 'Coronaminister' Hugo de Jonge beloofde de Kamer dat hij bij het bedrijf zou aandringen op het vrijgeven van alle benodigde informatie.

Dat is volgens De Rooij dus overbodig. Waarom De Jonge dat anders ziet, is volgens haar "een goede vraag". Hij laat zich leiden door de media-aandacht, suggereerde De Rooij.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions