Clicky

 
Transport Online - 'Economie Europa staat voor krimp van 2 procent dit jaar'

'Economie Europa staat voor krimp van 2 procent dit jaar'

'Economie Europa staat voor krimp van 2 procent dit jaar'
26-03-2020 11:27 | Coronacrisis | auteur ANP

LONDEN - De economie van de eurozone staat voor een krimp van zeker 2 procent dit jaar. Die schatting deden kredietbeoordelaars S&P Global en Moody's in los van elkaar opgestelde rapporten. De onderzoekers wijzen onder meer op de sterk oplopende kosten om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Verschillende landen kwamen recent met noodmaatregelen. Mensen werden opgeroepen thuis te blijven en veel winkels moesten sluiten. In Nederland zijn onder meer scholen en horeca dicht. Meerdere winkelketens sloten op eigen initiatief de deuren.

Ook reisorganisaties en luchtvaartbedrijven hebben het zwaar. Alleen al KLM schrapte 90 procent van zijn geplande vluchten. Er zijn verschillende Europese luchtvaartbedrijven die helemaal geen vluchten meer uitvoeren. Reisorganisaties als TUI en Sunweb zetten voorlopig een streep door alle vakantiereizen.

S&P wijst erop dat de kosten om de virusuitbraak te beteugelen hard oplopen. Nog altijd verwachten deskundigen dat de weg naar herstel in de tweede jaarhelft ingezet zal worden. Maar anders dan bij de eerdere prognose houden de kenners er rekening mee dat dit langer op zich laat wachten. Volgens Moody's zal de crisis de komende maanden pas sterk te merken zijn als de vraag naar producten en diensten wegvalt.

Het soort en de omvang van beleidsmaatregelen die landen nu nemen, is volgens S&P van cruciaal belang om later permanente economische schade te voorkomen. Moody's rekent erop dat na de krimp van 2,2 procent dit jaar er volgend jaar sprake zal zijn van herstel. Voor 2021 wordt vooralsnog op een groei van 2 procent gerekend voor de eurozone.

Momenteel doen verschillende prognoses de ronde. De impact van het virus op de economieën lopen daarin sterk uiteen. Zo voorzien analisten van Goldman Sachs in hun zogenoemde Top of Mind-prognose een krimp van de Europese economie van wel 9 procent dit jaar.

In het tweede kwartaal van 2020 zal volgens de Amerikanen sprake zijn van een economische teruggang op kwartaalbasis van 11 procent. In landen als Spanje en Italië, die vooralsnog het hardst getroffen worden door het virus, voorzien de kenners begrotingstekorten tot 10 procent. Grote economieën als Frankrijk en Duitsland zullen daarbij tijdelijk strikte begrotingsregels niet naleven.

Kredietverzekeraar Euler Hermes rekent op een krimp in de eurozone dit jaar met 1,8 procent, mits maatregelen die nu zijn genomen effect sorteren.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden