Clicky


Trump hoopt bedrijven met Pasen weer open te hebben

Trump hoopt bedrijven met Pasen weer open te hebben
24-03-2020 20:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump zou graag zien dat bedrijven die momenteel vanwege de coronacrisis de deuren gesloten houden rond Pasen weer open zijn. Dat zei de regeringsleider op nieuwszender Fox. Hij zei dat het land drastische maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het virus te beteugelen, maar volgens hem kunnen Amerikanen de voorzorgsmaatregelen in acht nemen en tevens aan het werk gaan.

Trump en zijn coronavirusteam zeiden op 16 maart tegen mensen in het hele land om sociale en professionele interacties gedurende 15 dagen te verminderen in een poging de verspreiding van het virus te verminderen. Momenteel wordt nagedacht over harde maatregelen voor na de periode van 15 dagen om de verspreiding te vertragen.

Pasen valt dit jaar op 12 april. "Ik zou graag zien dat bedrijven tegen die tijd weer open zijn", aldus Trump in een reactie op de vele 'shutdowns' in de Verenigde Staten om de verspreiding van het virus te vertragen. Duizenden bedrijven hebben hun deuren gesloten, waardoor miljoenen Amerikanen nu zonder werk zitten. In vele regio's in de VS moeten mensen zo veel als mogelijk binnenblijven.

Trump, die eerder het nieuwe coronavirus wegzette als een soort van griepepidemie, zei dat het land ter voorkoming van auto-ongelukken of griepdoden niet zo drastisch heeft ingegrepen als nu met de maatregelen tegen corona. "We verliezen duizenden mensen per jaar aan de griep. We gooien het land niet dicht. Op deze manier kun je een land vernietigen, door het op slot te gooien", aldus Trump.

De president heeft de nodige kritiek over zich heen gekregen, ook van mede-Republikeinen, na zijn opmerkingen over het weer op gang willen helpen van de economie. Onder meer het Pentagon, maar ook andere deskundigen voorspelden dat de uitbraak maanden zou kunnen duren. De pandemie heeft al zeker 580 Amerikanen het leven gekost. Meer dan 46.000 mensen zijn ziek.