Clicky

 
Transport Online - TBS met dwangverpleging voor steekpartij op terras in Groningen

TBS met dwangverpleging voor steekpartij op terras in Groningen

TBS met dwangverpleging voor steekpartij op terras in Groningen
24-03-2020 19:11 | Binnenland | auteur Redactie

GRONINGEN - De rechtbank heeft de man die op 25 september 2019 op een terras op de Grote Markt in Groningen een willekeurige bezoeker met een mes in zijn nek stak de maatregel van TBS met dwangverpleging opgelegd. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de man zich hiermee schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. De man is ook veroordeeld voor het verwonden van een tweede terrasbezoeker, die in zijn hand werd gestoken toen hij probeerde in te grijpen.

De man is onderzocht door gedragsdeskundigen. Zij hebben vastgesteld dat hij lijdt aan een ernstige psychiatrische stoornis in combinatie met een hersenbeschadiging als gevolg van een beroerte. Het uiteindelijke motief voor de steekpartij lijkt erin te zijn gelegen dat de man niet gedwongen wilde worden opgenomen door toedoen van derden. Met de steekpartij wilde de man, zoals hij heeft verklaard, een ‘vrije keuze’ maken: hulp afdwingen, maar dan op zijn eigen voorwaarden.

De gedragsdeskundigen zijn het erover eens dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Zij schatten de kans op herhaling als heel groot in, met name omdat de man nauwelijks ziektebesef heeft en wantrouwend staat tegenover hulpverlening. Om die reden hebben zij geadviseerd om de man gedwongen te laten behandelen in het kader van een TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft dit advies overgenomen.

Hoewel het gaat om een zeer ernstig feit, ziet de rechtbank geen reden om naast de TBS nog een gevangenisstraf op te leggen, zoals de officier van justitie had geëist. De man zal naar verwachting langdurig en in het zwaarst mogelijke kader worden behandeld voor zijn stoornissen. Mede gezien zijn gevorderde leeftijd is de rechtbank van oordeel dat die behandeling voorop moet staan en zo snel mogelijk moet kunnen beginnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats