Clicky

 
Transport Online - Ook bewegingsvrijheid Britten ingeperkt vanwege coronavirus

Ook bewegingsvrijheid Britten ingeperkt vanwege coronavirus

Ook bewegingsvrijheid Britten ingeperkt vanwege coronavirus
23-03-2020 22:51 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson heeft zware beperkingen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij kondigde aan dat mensen thuis moeten blijven en dat winkels worden gesloten. "Het coronavirus is de grootste bedreiging voor ons land in tientallen jaren", zei Johnson in een toespraak. "In de hele wereld zien we de verwoestende impact van deze onzichtbare moordenaar."

Johnson legde uit dat voorkomen moet worden dat te veel mensen tegelijk ziek worden. Dat zou de gezondheidszorg volgens hem niet aankunnen. "Ik geef het Britse volk vanavond een erg simpele opdracht: u moet thuisblijven", zei de premier, die mensen nadrukkelijk vroeg om niet af te spreken met vrienden. Hij waarschuwde dat de politie de regels zal handhaven en boetes kan uitdelen.

De Britten mogen volgens de premier alleen nog van huis om de eerste levensbehoeften te kopen, om te werken als dat echt niet vanuit huis kan, om zorg te zoeken of te verlenen en om te bewegen. Hij kondigde ook een samenscholingsverbod af: er mogen in de openbare ruimte niet meer dan twee personen samenkomen, tenzij het gaat om mensen die samenwonen.

De overheid verbiedt ook evenementen als bruiloften, al mogen begrafenissen nog wel doorgaan. Ook moeten winkels de deuren sluiten als ze geen essentiële goederen verkopen. Verder worden ook bibliotheken, gebedshuizen en andere instellingen gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Johnson zegt dat geen enkele premier dergelijke maatregelen wil nemen. Hij kondigde aan dat de beperkingen over drie weken worden geëvalueerd. De maatregelen in het Verenigd Koninkrijk waren de afgelopen tijd minder streng dan die in andere Europese landen, waar lockdowns zijn afgekondigd en de bewegingsvrijheid van mensen drastisch is ingeperkt.

De premier ziet zich nu toch genoodzaakt het roer om te gooien. "Zonder een enorme nationale inspanning om de verspreiding van dit virus in te dammen, komt er een moment waarop geen enkele gezondheidsdienst in de wereld het vol kan houden", hield hij zijn landgenoten voor. "Dan zijn er niet meer genoeg beademingsapparaten, bedden op de intensive care, artsen en verpleegkundigen."

Veel Britten leken afgelopen weekend geen boodschap te hebben aan het advies om afstand te houden en groepen te mijden. Mensen trokken vanwege het mooie weer massaal naar parken, stranden en andere populaire bestemmingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats