Transport Online - Burgemeesters mogen locaties sluiten, boetes voor overtreders

Burgemeesters mogen locaties sluiten, boetes voor overtreders

Burgemeesters mogen locaties sluiten, boetes voor overtreders
23-03-2020 19:24 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Die maatregel kondigde minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan na een crisisoverleg met ministers.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen "forse boetes", tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Ze kunnen bijvoorbeeld "stranden, parken en campings" sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is overigens pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.

Winkels kunnen ook verplicht worden een "scherp deurbeleid te voeren" om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. "Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden", zegt Grapperhaus.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen