Clicky

 
Transport Online - FNV: Openbaar vervoer alleen voor medewerkers vitale sectoren

FNV: Openbaar vervoer alleen voor medewerkers vitale sectoren

FNV: Openbaar vervoer alleen voor medewerkers vitale sectoren
23-03-2020 16:55 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - FNV wil dat het openbaar vervoer alleen nog toegankelijk is voor mensen die werken in de vitale sectoren. Samen met een aantal andere maatregelen moet dat zorgen voor een betere bescherming tegen het coronavirus voor het personeel in het openbaar vervoer.

FNV Spoor en FNV Streekvervoer roepen het kabinet op specifieke vervoersbewijzen te geven aan medewerkers uit de vitale sectoren die niet met eigen vervoer op hun werk kunnen komen. Alle andere burgers moet verboden worden met het openbaar vervoer te reizen. Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen."

Beschermingsmiddelen

Ook wil FNV dat er meer beschermingsmiddelen beschikbaar komen. "Geef de medewerkers goedgekeurde handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en ook mondkapjes als die weer voldoende beschikbaar zijn. Instrueer de medewerkers hoe ze daar mee om moeten gaan", aldus Janssen.

Contact geld

Als het kabinet een vervoersbewijs voor vitale sectoren invoert, zal er geen contant geld meer nodig zijn in het openbaar vervoer. Tot die tijd vraagt de FNV het kabinet het contante geld in het OV in de ban te doen, ook aan de balies. Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer: "Nog steeds moeten onze leden achter de balies contant geld aannemen. Zo vergroot je de risico’s onnodig." Om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, wil de bond dat politie en boa’s op de naleving van de maatregelen toezicht houdt.

Gewaardeerd

Door deze maatregelen in te voeren, zorgt het kabinet er volgens de FNV voor dat de OV-sector het nog een behoorlijke tijd kan volhouden. Janssen: "Bovendien geeft het de medewerkers in het openbaar vervoer het signaal mee, dat ze gewaardeerd en belangrijk werk doen en dat hun gezondheid er voor het kabinet toe doet."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden