Clicky

 Hoekstra wijst oproep Italië voor inzetten EU-noodfonds af

Hoekstra wijst oproep Italië voor inzetten EU-noodfonds af
20-03-2020 20:11 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat de eurolanden pas aanspraak kunnen doen op het Europese noodfonds ESM als andere opties om hun economieën te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus falen. De bewindsman wijst de oproep van de Italiaanse premier Giuseppe Conte om het ESM geld te laten lenen aan de EU-lidstaten om de coronacrisis te financieren af.

"EU-landen hebben verschillende opties en mogelijkheden op financieel terrein om hun economieën te beschermen tegen het virus en de effecten ervan op de economie", laat Hoekstra desgevraagd aan het ANP weten. "De afgelopen weken zijn veel verschillende nationale en internationale maatregelen genomen door zowel landen als door EU-instellingen. Daarnaast is besloten om de Europese begrotingsregels maximaal op te rekken, zodat landen de kosten op kunnen vangen."

"Mocht ondanks deze maatregelen een land in financiële problemen komen, dan staat het ESM klaar. Landen kunnen een aanvraag doen als dat nodig is", aldus Hoekstra.

ESM

Het ESM werd in 2012 tijdens de kredietcrisis in het leven geroepen voor eurolanden in financiële problemen. De huidige leencapaciteit bedraagt 410 miljard euro. Conte vergelijkt de gevolgen van de corona-uitbraak met de impact van de Tweede Wereldoorlog.

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) vergaderen volgende week weer per videoverbinding over de coronacrisis. De Eurogroep is verdeeld over de inzet van het noodfonds. Duitsland en Nederland zitten op één lijn. Hoekstra vindt het "van belang dat we nu als Europa eensgezind en samen optrekken tegen het virus."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats