Transport Online - Koning: hoop dat saamhorigheid en trots ons blijven verbinden

Koning: hoop dat saamhorigheid en trots ons blijven verbinden

Koning: hoop dat saamhorigheid en trots ons blijven verbinden
20-03-2020 19:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Met de komst van het coronavirus is ons land binnen enkele weken drastisch veranderd. Dat zei koning Willem-Alexander vrijdag in een tv-toespraak. Hij deed een beroep op de saamhorigheid om door de coronacrisis heen te komen.

De koning noemde de maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen "noodzakelijk en ingrijpend" en sprak zijn medeleven uit naar de zieken en nabestaanden van mensen die zijn overleden door het virus. "Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis."

De koning zei dat het belangrijk is dat mensen alle aanwijzingen van experts opvolgen. "Zij hebben maar één doel voor ogen en dat is dat wij samen zo goed mogelijk door deze crisis komen en dat de risico's voor kwetsbare mensen zo klein mogelijk blijven."

Wel begrijpt hij het verdriet dat mensen kunnen hebben omdat zij hun geliefde, moeder, vader, oma of opa niet kunnen bezoeken in het verpleeghuis. "Juist nu wilt u maar één ding: hun hand vasthouden. Troost geven."

Volgens de koning leveren mensen uitzonderlijke prestaties. "Wij zijn trots op onze zorgprofessionals en op de hele medische sector. Duizenden voormalig zorgverleners en andere vrijwilligers melden zich spontaan om bij te springen. Fantastisch."

Belangrijk, aldus de koning, is het dat we goed zorgen voor mensen op leeftijd die kwetsbaar zijn. "Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel! Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt. Als een bezoekje niet mogelijk is, dan zijn er gelukkig de online communicatiemiddelen, de telefoon of de post."

Ook liet de koning weten goed te snappen hoe kinderen zich voelen nu ze niet naar school, voetbal en ballet kunnen en verjaardagsfeestjes niet doorgaan. "Dat vraagt nogal wat van ons allemaal."

Volgens de koning wordt 2020 een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren. "Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en beleeft het op een andere manier. Maar ik hoop en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions