Transport Online - Vlaamse politie weert Nederlandse automobilisten bij grens

Vlaamse politie weert Nederlandse automobilisten bij grens

Vlaamse politie weert Nederlandse automobilisten bij grens
20-03-2020 13:55 | Coronavirus | auteur ANP/BELGA

GENT - De waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere heeft de korpschefs en burgemeesters van de vijf politiezones die grenzen aan Nederland opdracht gegeven politiecontroles in te stellen. Nederlanders mogen de grens niet langer oversteken voor "niet-functionele verplaatsingen", zoals het tanken van goedkopere benzine. Media meldden eerder dat veel Nederlandse automobilisten dat in België doen.

Ook langs de grens met Limburg grijpt de politie in. Daar zijn volgens de burgemeester van de plaats Kinrooi donderdag in vijf uur tijd zevenhonderd Nederlanders teruggestuurd.

In België geldt een reisverbod. Alleen noodzakelijke verplaatsingen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten, van en naar het werk te gaan en om te tanken, zijn toegestaan.

De Belgische overheden maken nu een prioriteit van de handhaving van de coronamaatregelen die sinds 18 maart 12.00 uur van kracht zijn. Ze gelden vooralsnog tot 6 april. Politieagenten controleren op diverse plaatsen in het grensgebied passerend verkeer.

Eerder deze week haalde de burgemeester van Knokke-Heist, graaf Leopold Lippens, nog uit naar de vele Nederlanders die de afgelopen dagen naar het kustgebied waren afgezakt. "Zolang we hier in ons land in een gevaarlijke coronacrisis verkeren, zijn Nederlanders absoluut niet welkom in onze gemeente", zei hij.

In Stavelot in de Ardennen heeft burgemeester Thierry de Bournonville alle vakantiehuisjes laten sluiten. Hij klaagde op de Franstalige tv-zender RTBF over "asociaal gedrag" van jonge Nederlandse vakantiegangers die niet de gepaste afstand in acht houden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions