Transport Online - Kabinet versoepelt tijdelijk rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs

Kabinet versoepelt tijdelijk rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs

Kabinet versoepelt tijdelijk rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs
19-03-2020 19:57 | Coronavirus | auteur ANP | Redactie Transport Online

DEN HAAG - [update 20:13 uur] Het kabinet versoepelt de regels voor sommige vrachtwagenchauffeurs tijdelijk om de aanvoer van goederen te verzekeren.

Concreet betreft dit een verhoging van de dagelijkse rijtijdlimiet van 9 naar 11 uur; een verhoging van de wekelijkse rijtijdlimiet van 56 uur naar 60 uur; en een verhoging van de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet van 90 naar 96 uur.

Een andere wijziging betreft de wekelijke rustperiode. Op dit moment geldt dat een wekelijkse rustperiode uiterlijk zes dagen na het einde van de laatste wekelijkse rust moet beginnen. Dit wordt nu zeven dagen. De maatregel wordt ingesteld met terugwerkende kracht van 14 maart 2020 tot en met 6 april 2020.

Deze wijziging geldt alleen voor beroepen die door het kabinet als cruciaal zijn aangemerkt. Het gaat dan onder andere over het vervoer van de volgende producten: landbouwproducten en levende dieren; andere voedingsproducten (levensmiddelen) en veevoeder; aardoliën en aardolieproducten; medicinale en farmaceutische producten (waaronder medische hulpmiddelen) en parfumerieën en reinigingsmiddelen en afval en vuilnis.

De verkeersveiligheid mag niet in het gedrang komen, benadrukt Van Nieuwenhuizen. "Het scheelt daarbij dat de komende weken er minder drukte wordt verwacht op de Nederlandse wegen."

"In deze tijd van de corona-uitbraak moet voorkomen worden dat de bevoorrading van essentiële goederen in het geding komt", licht de bewindsvrouw het besluit toe. In principe dreigen er geen tekorten. "Wel kan het voorkomen dat er bij de bevoorrading van winkels praktische problemen ontstaan, waardoor supermarkten sneller leeg raken."

Het versoepelen van de rij- en rusttijden is al aan de orde gebracht tijdens een overleg op afstand tussen Europese ministers. De Europese Commissie heeft beloofd zich hierin flexibel op te stellen.

Oproep minister: 'Behandel chauffeurs goed'

Van Nieuwenhuizen deed tevens een oproep: "Ik wil een oproep doen aan iedereen die in contact komt met de transportsector. We hebben deze sector nu hard nodig om te zorgen dat we over voldoende producten kunnen beschikken. Zeker in deze lastige tijd is het harde werk van onze chauffeurs onmisbaar. Ik sluit mij daarom van harte aan bij de oproep van de TLN, Evofenedex en de VERN om onze chauffeurs goed te behandelen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van logistieke dienstverleners en de bedrijven waar chauffeurs goederen laden en lossen. Daarbij hoort wederzijds respect in de omgang met elkaar zodat iedereen goed zijn of haar werk kan doen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,881
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen