Clicky


Eerste coronabesmetting bij gedetineerde

Eerste coronabesmetting bij gedetineerde
19-03-2020 10:07 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Voor het eerst is bij een gedetineerde een coronabesmetting vastgesteld. Dat gebeurde woensdagavond in het gevangenisziekenhuis van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen.

"Hij is volgens protocol geïsoleerd en wordt goed in de gaten gehouden", aldus de Dienst.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zegt dat de veiligheid van gedetineerden en personeel voorop staat. "Het personeel was hierop voorbereid en heeft snel en adequaat gehandeld."

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat gevangenen alleen op het virus getest worden als ze klachten hebben en in een risicogroep zitten, of als ze ernstige klachten hebben.

Ongeveer twintig gevangenen in verschillende penitentiaire inrichtingen zijn geïsoleerd omdat ze het virus mogelijk onder de leden hebben. Ze hebben lichte klachten die op de ziekte zouden kunnen wijzen, vooral verkoudheid, hoesten en koorts. Uit voorzorg zijn de zieken afgezonderd. Verder mogen gedetineerden in deze gevangenissen alleen nog in kleinere groepen samenkomen om bijvoorbeeld te sporten of te werken.

Het ministerie gaf woensdag aan dat er strengere maatregelen volgen als een gedetineerde besmet blijkt te zijn. Iedereen die in aanraking is geweest met die gevangene moet dan ook in isolatie. Personeel dat bij hem of haar in de buurt is geweest, zal moeten thuisblijven.