Clicky


België vanaf woensdagmiddag in 'lockdown' om coronavirus

België vanaf woensdagmiddag in 'lockdown' om coronavirus
18-03-2020 00:07 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/BELGA

BRUSSEL - Belgen moeten vanaf woensdagmiddag zoveel mogelijk thuis blijven om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Belgische Nationale Veiligheidsraad kondigde de maatregel dinsdag aan. De 'lockdown' geldt in elk geval tot en met 5 april.

Premier Sophie Wilmès benadrukte dat de mensen zo weinig mogelijk in contact moeten komen met anderen buiten het gezin. Belgen mogen alleen naar supermarkten, apotheken en banken, benzine tanken of voor noodgevallen naar buiten.

Mensen die boodschappen doen bij de supermarkt worden alleen toegelaten als er voldoende ruimte is en ze mogen niet langer blijven dan 30 minuten. Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot 5 april.

Fysieke activiteiten mogen

Bijeenkomsten van groepen mensen zijn niet meer toegestaan. Fysieke activiteiten buiten mogen wel, zoals wandelen, joggen of fietsen, mits een afstand van 1,5 meter met andere mensen in acht wordt genomen.

Bedrijven moeten hun werknemers laten thuiswerken waar mogelijk. Voor banen waar dat niet kan, moeten de regels van voldoende afstand houden gerespecteerd worden. Daar zal streng op worden toegezien: bedrijven die zich niet aan de regels houden krijgen een zware boete, als het daarna nog niet gebeurt zal de onderneming gesloten worden, waarschuwde premier Wilmès.

De politie in België zal er op toe zien dat de beperkingen worden gehandhaafd.