Clicky


Marktkooplui naar de rechter om sluiten markten

Marktkooplui naar de rechter om sluiten markten
13-03-2020 11:23 | Binnenland | auteur ANP

ZEEWOLDE - Marktkooplui stappen naar de rechter. Ze zijn het er niet mee eens dat in verschillende gemeenten vanwege het coronavirus de markten worden afgelast terwijl de winkels wel open mogen blijven.

Volgens Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, zijn er zestig tot zeventig markten afgelast. "Maar de winkels en winkelcentra mogen wel open blijven, maar daar lopen mensen ook bij elkaar, terwijl de markten in de buitenlucht zijn. We stappen naar de rechter omdat er 100 procent onrechtvaardig wordt gehandeld. Het niet doorgaan van de markten heeft enorme financiële gevolgen voor de eigenaren van de marktkramen."

De vereniging spant een kort geding aan tegen de gemeente Dordrecht. "Dit is een van de eerste markten die werden afgelast. De uitspraak van de rechter kunnen we dan ook gebruiken voor andere gemeenten waar de markten niet door mogen gaan", zegt Achterhuis.

Naast Dordrecht mogen ook in onder meer Rotterdam en Amstelveen geen markten worden gehouden. De Haagse Markt, de grootste markt van Nederland, is wel open. De markten in Amsterdam zijn ook gewoon toegankelijk, laat de gemeente weten.