Clicky

 Caroline Nagtegaal: Europese Commissie belooft opschorting spookvluchtregels maar pakt niet door

Caroline Nagtegaal: Europese Commissie belooft opschorting spookvluchtregels maar pakt niet door
12-03-2020 19:01 | Politiek | auteur Redactie

BRUSSEL - Om Europese luchtvaartmaatschappijen te helpen de nadelige gevolgen van de Corona-uitbraak te beperken, moet de Europese Commissie de regelgeving die hen dwingt om lege vluchten uit te voeren opschorten tot nader order. De Commissie heeft dinsdag aangekondigd op zeer korte termijn met een voorstel te komen, maar tot dusver zonder resultaat.

Volgens Nagtegaal moet nu zo snel mogelijk duidelijkheid worden gegeven. “Omdat de aangekondigde aanpassing van regels nog niet officieel bevestigd is, blijven luchtvaartmaatschappijen door onzekerheid nog altijd gedwongen om met lege kisten rond te vliegen (zogenoemde spookvluchten) met alle economische en milieugevolgen van dien. Dit is niet uit te leggen en moet onmiddellijk stoppen.”

Een opschorting van drie maanden wordt als mogelijke optie genoemd. Nagtegaal: “Drie maanden is veel te kort. Dat zou betekenen dat de Commissie eind mei pas gaat kijken naar een mogelijke verlenging, waarna het routenetwerk moet worden aangepast. Zeker met het oog op het zomerseizoen, is dat problematisch. Daarom pleit ik ervoor om de slotregels met terugwerkende kracht en tot nader orde uit te stellen totdat vliegtuigmaatschappijen hun normale dienstregeling weer kunnen oppakken.”

Inreisverbod VS

Het besluit van de VS om vliegtuigen uit de Schengenzone te weren, vormt een extra harde klap voor de sector. Nagtegaal: “Het besluit leidt ertoe dat veel vluchten geannuleerd moeten worden. Maatschappijen bieden de mogelijkheid tot gratis omboeken al aan, maar het staat je als passagier uiteraard vrij om ervoor te kiezen je vlucht te annuleren als een latere mogelijkheid niet goed uitkomt. Nu is over dat laatste veel onduidelijkheid. Niemand weet of reizigers in deze exceptionele situatie recht hebben op compensatie of dat het onder een buitengewone omstandigheid valt waarop luchtvaartmaatschappijen geen invloed hebben. Daarom moet de Commissie ook hier zo snel mogelijk duidelijkheid over geven.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions