Clicky


Kunstbeurs Tefaf sluit na besmetting handelaar

Kunstbeurs Tefaf sluit na besmetting handelaar
11-03-2020 16:29 | Gezondheid | auteur ANP

MAASTRICHT - [update 17:10 uur] De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht beleeft woensdag zijn laatste dag. De organisatie heeft besloten de deuren te sluiten, nadat een handelaar positief getest was op het nieuwe coronavirus. De beurs zou nog de hele week duren.

De beslissing is volgens een zegsman genomen in nauw overleg met de stad Maastricht, de gezondheidsautoriteiten en MECC Maastricht, het gebouw waarin het evenement al jaren plaatsheeft. "Hoewel het gezondheidsadvies van de autoriteiten in de directe regio niet is veranderd, begrijpen we dat de situatie in Nederland en de buurlanden wijzigt. We hebben ook rekening gehouden met de groeiende bezorgdheid van exposanten, bezoekers en personeel en de steeds groter wordende problemen bij reizen en vervoer", zegt de woordvoerder van de belangrijke beurs. Vooral die laatste moeilijkheden hebben de doorslag gegeven, benadrukt hij.

Woensdag werd bekend dat een van de standhouders besmet is met het nieuwe coronavirus. De betrokkene was tot en met zaterdag op de Tefaf, de dag waarop het evenement opende voor publiek. Hij was aanwezig sinds donderdag, de dag voor genodigden. De beursdeelnemer vertoonde geen symptomen op de beurs en werd pas daarna, op maandag, positief getest. Toen hij op de beurs rondliep was hij in feite niet besmettelijk.

Door het nieuwe virus trok de beurs, die doorgaans rond de 70.000 mensen over de vloer krijgt, dit jaar al fors minder bezoekers. De Tefaf is een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld, met deelnemers uit tal van landen. Zij maken vaak ook zeer hoge kosten voor alleen al hun stands, die soms ware paleisjes zijn. Er gaan vele miljoenen om. Afgelopen week werd een Van Gogh verkocht voor minstens 12 miljoen euro. Een werk van Edgar Degas moest zelfs drie keer zoveel opbrengen.

Nanne Dekking, voorzitter van de raad van bestuur van Tefaf, vindt het "gezien de recente ontwikkelingen in de regio's rond Maastricht en de toenemende bezorgdheid niet langer passend om door te gaan zoals gepland". Dekking is erg te spreken over "hoe professioneel en hoe verenigd onze Tefaf-familie stond in ongekende omstandigheden."