Clicky


Europese luchthavens verwachten 187 miljoen minder reizigers

Europese luchthavens verwachten 187 miljoen minder reizigers
10-03-2020 17:33 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese luchthavens krijgen door het coronavirus dit jaar tot 187 miljoen passagiers minder te verwerken. Dat verwacht brancheorganisatie ACI Europe. Directeur-generaal Olivier Jankovec heeft het dan ook over "een schok van ongekende omvang". De grootste klap valt in het eerste kwartaal.

De afname met 187 miljoen passagiers betekent een daling van 7,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De sector rekende voor de uitbraak van het virus op een groei van 2,3 procent. In het eerste kwartaal gaan er 67 miljoen passagiers minder met het vliegtuig, wat een daling van 13,5 procent inhoudt. Alle Europese luchthavens samen krijgen daardoor in de eerste drie maanden zo'n 1,3 miljard euro minder binnen aan bijvoorbeeld landingsgelden, vergoedingen voor diensten aan luchtvaartmaatschappijen en opbrengsten van aankopen door passagiers.

"Luchthavens in Italië zijn uiteraard het zwaarst getroffen", stelt Jankovec. Maar ook elders in Europa hebben luchthavens het moeilijk. De ACI roept de Europese Unie dan ook op om noodsteun mogelijk te maken zodat luchthavens hun rol als "kritieke infrastructuur" kunnen blijven vervullen.