Clicky


Italië breidt coronamaatregelen uit tot het hele land

Italië breidt coronamaatregelen uit tot het hele land
09-03-2020 22:26 | Buitenland | auteur ANP

ROME - De Italiaanse regering heeft de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden uitgebreid tot het hele land. Dat heeft premier Giuseppe Conte maandag bekendgemaakt. Alle scholen en universiteiten in het land gaan met ingang van dinsdag tot 3 april dicht. Ook sportwedstrijden gaan voorlopig niet door en de bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. "Blijf thuis", raadt Conte de ongeveer 60 miljoen Italianen aan.

Conte trof amper twee dagen geleden vergaande noodmaatregelen in de noordelijke regio Lombardije, de brandhaard van de ziekte Covid-19 met de meeste dodelijke slachtoffers, en de nabijgelegen provincies. Nu geldt de 'lockdown' voor heel Italië. Dat betekent het einde van de indeling in 'rode' en 'gele' gevarenzones.

Volgens de premier is het risico van besmetting met het gevreesde longvirus, waartegen nog geen vaccinatie bestaat, groot van noord tot zuid. "Er komt een beschermingszone Italië" , aldus Conte. "Er is geen tijd te verliezen om de verspreiding van het virus in te dammen" . Een van de redenen voor dit drastische besluit was de uittocht van velen uit de noordelijke spergebieden naar zuidelijke streken, voordat de controle op ziekteverschijnselen door corona er op gang was gekomen.

Italië kampt met een snel stijgend aantal corona-slachtoffers. Inmiddels nadert het aantal geregistreerde besmettingsgevallen de 10.000, tot dusver zijn 463 personen overleden. Daartegenover staat dat ook 724 patiënten genezen zijn verklaard.