Clicky

 
Transport Online - Bloedbad op beurzen Europa door zorgen corona en olie

Bloedbad op beurzen Europa door zorgen corona en olie

Bloedbad op beurzen Europa door zorgen corona en olie
09-03-2020 17:45 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag opnieuw hard onderuitgegaan, na de zware koersverliezen op vrijdag. Er is grote onrust op de financiële markten door de vrees voor een economische recessie als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de prijzenoorlog in de oliesector. Met name oliegerelateerde aandelen kregen rake klappen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 7,7 procent lager op 490,66 punten. De hoofdindex dook daarmee voor het eerst sinds januari 2019 onder de 500 puntengrens. Sinds begin dit jaar verloor de AEX al bijna 19 procent. De MidKap zakte 8,4 procent tot 740,03 punten. Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 8,4 procent kwijt.

De beurs in Milaan kelderde 10 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De Italiaanse regering gaat de overheidsuitgaven verder verhogen om de economische impact van de virusuitbraak te compenseren. Premier Giuseppe Conte sprak van een "massale shocktherapie". De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire riep Europa op met een stevig pakket stimuleringsmaatregelen te komen om de impact van het virus het hoofd te bieden.

Alle ogen waren gericht op de oliemarkt, waar de olieprijzen een historische val lieten zien. Saudi-Arabië besloot flink meer te gaan produceren en de prijzen omlaag te gooien nadat oliekartel OPEC en Rusland niet tot een akkoord wisten te komen over het beperken van de productie. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 20 procent minder op 33,19 dollar en Brentolie werd ruim 20 procent goedkoper op 36,00 dollar.

De Europese oliebedrijven hadden zwaar te lijden onder de crash van de olieprijzen. In Amsterdam zag olie- en gasconcern Shell meer dan 17 procent aan beurswaarde verdampen. In Londen raakte concurrent BP ruim 19 procent kwijt en het Franse Total zakte 16,6 procent in Parijs. Oliedienstverleners als bodemonderzoeker Fugro en maritiem toeleverancier SBM Offshore gingen tot 26 procent onderuit op het Damrak.

Tankopslagbedrijf Vopak profiteerde daarentegen van de lage olieprijs en was de enige stijger in de AEX met een winst van 3,2 procent. Bij de huidige lage olieprijs kan het interessant zijn om olie op te slaan en pas weer te verkopen als de prijzen stijgen. Ook beursintermediair Flow Traders had de wind in de rug omdat het bedrijf profiteert van grote volatiliteit op de markten. Flow Traders was de enige stijger in de MidKap met een plus van ruim 7 procent.

De euro was 1,1463 dollar waard tegen 1,1308 dollar op vrijdag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden