Clicky


Acteur Max von Sydow (90) overleden

Acteur Max von Sydow (90) overleden
09-03-2020 13:42 | Showbizz | auteur ANP/DPA

STOCKHOLM - De Zweedse acteur Max von Sydow is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat melden meerdere internationale media. "Met een gebroken hart, veel pijn en oneindig veel verdriet kondigen we het overlijden van Max von Sydow aan", liet zijn vrouw Catherine weten in een verklaring.

Nog in 2018 was hij als Vladimir Petrenko de indrukwekkende tegenspeler van Colin Firth in de verfilming van het waargebeurde drama van de gezonken Russische onderzeeboot Kursk.

Von Sydow, zoon van een barones en een wetenschapper, speelde in meer dan honderd films en series en is bij een breed publiek bekend van onder meer The Exorcist, de James Bondfilm Never Say Never Again en Game of Thrones. Ook sprak hij in 2014 een stem in bij een aflevering van The Simpsons.

De loopbaan van Von Sydow kreeg vleugels in 1957 toen hij met de Zweedse regisseur Ingmar Bergman The Seventh Seal maakte. Tien jaar later speelde hij Otto Frank in The Diary of Anne Frank van Alex Segal.

Met Woody Allen maakte hij Hannah and her sisters, met David Lynch Dune, met Martin Scorsese Shutter Island en met Steven Spielberg Minority Report. Behalve beroemde regisseurs trof hij dito medespelers als Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Michael Caine en Robert De Niro.

Twee keer werd hij genomineerd voor een Oscar, voor Pelle Erobreren (uit 1987) en voor Extremely Loud & Incredibly Close (uit 2011).