Transport Online - Rabobank voorziet krimp Nederlandse economie bij coronapandemie

Rabobank voorziet krimp Nederlandse economie bij coronapandemie

Rabobank voorziet krimp Nederlandse economie bij coronapandemie
09-03-2020 10:31 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - Rabobank houdt rekening met een jaar van economische krimp als het nieuwe coronavirus in Nederland uitmondt in een pandemie. Volgens Rabo-econoom Nic Vrieselaar slinkt de omvang van de Nederlandse economie in heel 2020 in dat geval waarschijnlijk met 0,2 procent. Het zou het eerste jaar van economische krimp zijn sinds 2013.

Omdat de economische schade van de virusuitbraak nog erg lastig is in te schatten, heeft Rabobank meerdere scenario's op een rij gezet. Dat bevestigde Vrieselaar na berichtgeving door de NOS. Het pandemie-scenario is volgens de econoom het meest extreme geval. Als de virusuitbraak snel weer eindigt blijft de impact waarschijnlijk beperkt. Dan zou sprake zijn van circa 0,7 procent groei.

Zonder de effecten van het coronavirus gaan de economen bij de bank uit van 1,4 procent groei. Dat laatste scenario komt in grote lijnen overeen met de economische raming waarmee het Centraal Planbureau (CPB) vorige week naar buiten kwam. Het CPB ging er daarbij van uit dat de virusuitbraak snel onder controle is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen