Transport Online - Minister wil doorvliegen met halflege toestellen voorkomen

Minister wil doorvliegen met halflege toestellen voorkomen

Minister wil doorvliegen met halflege toestellen voorkomen
06-03-2020 13:58 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen ondanks de coronacrisis doorvliegen met halflege toestellen, omdat zij anders start- en landingstijden op grote luchthavens kunnen verliezen. "Dat zou een hele slechte zaak zijn", vindt Van Nieuwenhuizen, die in EU-verband voor maatregelen gaat pleiten.

Bedrijven moeten volgens Europese regels minstens 80 procent van hun zogenoemde slots daadwerkelijk benutten, anders kunnen zij die voor volgend jaar kwijtraken. De internationale brancheorganisatie IATA waarschuwde deze week dat die regel ertoe kan leiden dat luchtvaartmaatschappijen door blijven vliegen op routes, ook als passagiers massaal thuisblijven.

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat niemand daarbij gebaat is. Zij acht het ook "heel reëel" dat ook de Europese Commissie oog zal hebben voor de lastige situatie van veel luchtvaartmaatschappijen, en bereid is daar rekening mee te houden. "Iedereen heeft hier last van."

Voor vluchten van en naar China geldt al een soepelere behandeling, aldus de Nederlandse slotcoördinator ACNL. Daarover zijn afspraken gemaakt met andere Europese landen. Voor een bredere vrijstelling, waarbij luchtvaartmaatschappijen ook vluchten naar andere bestemmingen kunnen annuleren zonder het verlies van slots te riskeren, is een aanpassing van de regels nodig.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions